Κένυα: Στα 95 έφτασαν τα μέλη αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου - «Δεν ξέρουμε πόσα πτώματα θα βρούμε ακόμη»

Κένυα: Στα 95 έφτασαν τα μέλη αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου - «Δεν ξέρουμε πόσα πτώματα θα βρούμε ακόμη»

Αγωνιώδη ερωτήματα από τους συγγενείς των νεκρών, δεκάδες τα εξαφανισμένα παιδιά – Περίμενε το τέλος του κόσμου ο αρχηγός της αίρεσης

Kenya_26
Άλλα πέντε πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα στο δάσος Σακαχόλα της ανατολικής Κένυας, ανεβάζοντας στα 95 τα θύματα ενός αυτοανακηρυχθέντος «πάστορα» ο οποίος προέτρεψε τα μέλη της αίρεσής του να νηστέψουν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο.

Το βράδυ της Τρίτης οι εκταφές σταμάτησαν, ώστε να δοθεί χρόνος στους ιατροδικαστές να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς και να αποσυμφορηθεί το νεκροτομείο της πόλης Μαλίντι. Οι έρευνες ξανάρχισαν σήμερα το πρωί.

Η έπαρχος Ρόντα Ονιάντσα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν πέντε νέα πτώματα και «συνολικά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι 95».

Στο δάσος αυτό βρέθηκαν ζωντανοί 39 «πιστοί» σε πολύ κακή κατάσταση ενώ άλλοι 22 έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή. Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο επικεφαλής της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, κρατείται αφού παραδόθηκε στην αστυνομία στις 14 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες.

Η αποκάλυψη της «σφαγής του δάσος Σακαχόλα», όπως την αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Κένυα. Πολλοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για να παταχθούν οι αιρέσεις σε αυτήν τη χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Συγγενείς μελών της αίρεσης συρρέουν καθημερινά στο νεκροτομείο της Μαλίντι για να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, ο έφηβος Ίσα Άλι ζητά να μάθει αν η μητέρα του είναι μεταξύ των θυμάτων. Η γυναίκα είχε ασπαστεί την αίρεση και τον πήρε μαζί της στη Σακαχόλα το 2020, απ’ όπου τον έβγαλε ο πατέρας του πέρσι. «Η τελευταία φορά που την είδα ήταν τον Φεβρουάριο. Ήταν τόσο αδύναμη», εξήγησε ο 16χρονος.

Κλείσιμο
Ο Χασάν Μούσα, υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού της Κένυας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν καταγγελθεί 311 «εξαφανίσεις» μελών της αίρεσης. Από τους αγνοούμενους, οι 150 είναι ανήλικοι. «Πρόκειται για άτομα που κατάγονται κατά κύριο λόγο από την Κένυα, όμως υπάρχουν και κάποιοι από την Τανζανία και τη Νιγηρία. Ορισμένοι αγνοούνται εδώ και χρόνια», είπε.

Άνευ προηγουμένου σφαγή

Καθημερινά, οι τοπικές αρχές συμπληρώνουν το παζλ της άνευ προηγουμένου για τη χώρα θυσία στην οποία οδήγησε τους πιστούς ο Μακένζι. Σύμφωνα με τον Χουσέιν Χαλίντ, διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Haki Africa, τον άνθρωπο που ειδοποίησε την αστυνομία για τη δράση του «πάστορα», ο Μακένζι σκόπευε να οδηγήσει στον θάνατο πρώτα τα παιδιά, στη συνέχεια τις γυναίκες και τέλος τους άνδρες της αίρεσής του. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πριν από «το τέλος του κόσμου», που είχε προβλέψει ότι θα έρθει τον Ιούνιο.

Ο Χαλίντ είπε ότι το 50-60% των θυμάτων που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι παιδιά.

«Δεν ξέρουμε πόσους μαζικούς τάφους, πόσα πτώματα, θα βρούμε ακόμη», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι, τονίζοντας ότι τα εγκλήματα είναι τόσο σοβαρά που δικαιολογούν τη άσκηση δίωξης στον Πολ Μακένζι για το αδίκημα της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα - Τι λέει ο Λέκκας

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακυρώνει όλες τις σημερινές εμφανίσεις του μετά την ξαφνική αδιαθεσία

Γεραπετρίτης: Μηνύσεις σε Εμφιετζόγλου και Ακρίτα μετά τους υπαινιγμούς για τη 12χρονη από τον Κολωνό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης