Επικοινωνία Ζελένσκι με Σι: Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ουκρανία

Επικοινωνία Ζελένσκι με Σι: Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ουκρανία

Ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών από την έναρξη του πολέμου – Το Πεκίνο επιδιώκει πολιτική διευθέτηση της κρίσης

zelensky-xi
Την πρώτη επικοινωνία από την έναρξη του πολέμου είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Κίνα Σι Τζινπίνγκ, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.


«Είχα ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πιστεύω ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», έγραψε στο twitter ο Ζελένσκι.



Κλείσιμο
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο πρόεδρος Σι φέρεται να τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η Κίνα συντάσσεται με την ειρήνη. Γι’ αυτό και θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα κάνει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι υπονομεύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα επισήμως παραμένει ουδέτερο στην πολεμική σύγκρουση, ωστόσο ο Σι ουδέποτε έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο παρουσίασε έγγραφο 12 σημείων ζητώντας «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Μάρτη, λίγο μετά τη συνάντηση του Σι Τζιπίνγκ με τον Πούτιν στη Μόσχα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφτεί το Κίεβο.




Ειδήσεις σήμερα:

«Χάος αν επανεκλεγεί ο Μπάιντεν» - Για πρώτη φορά βίντεο τεχνητής νοημοσύνης από τους Ρεπουμπλικανούς

Τσίπρας στους Δελφούς: Καλεί τώρα για τετρακομματική κυβέρνηση - Όχι από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 - Δείτε βίντεο

«Αναπόφευκτη η αντεπίθεση της Ουκρανίας» λέει ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης