Σουδάν: Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο απεγκλωβισμός ξένων υπηκόων - Χτυπήθηκε το γαλλικό κονβόι στο Χαρτούμ

Σουδάν: Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο απεγκλωβισμός ξένων υπηκόων - Χτυπήθηκε το γαλλικό κονβόι στο Χαρτούμ

Ένας τραυματίας - Τουλάχιστον 21 Έλληνες παραμένουν στη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν και δεν έχουν αναχωρήσει

sudan_3xr
Με δυσκολίες εξελίσσονται οι επιχειρήσεις ξένων κρατών για την απομάκρυνση πολιτών τους από το εμπόλεμο Σουδάν, καθώς παρά την κατάπαυση πυρός 72 ωρών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι μάχες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Rapid Support Forces (RSF) συνεχίζονται.

Σε ανταπόκριση δημοσιογράφου του Reuters την Κυριακή, γίνονταν αναφορές για πυκνούς καπνούς πάνω από το Χαρτούμ, ενώ σε ορισμένες περιοχές ακούγονταν πυροβολισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Γάλλους πολίτες χτυπήθηκε, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει το διπλωματικό προσωπικό και τους πολίτες, δεν σχολίασε κάτι πάνω σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 21 Έλληνες παραμένουν στη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν και δεν έχουν αναχωρήσει.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν στο Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε άμεση δήλωση για κανένα περιστατικό.

Η Αίγυπτος δήλωσε, ακόμα, ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη απομακρύνει πολίτες των χωρών του Κόλπου από το Πορτ Σουδάν προς στην Ερυθρά Θάλασσα από το Χαρτούμ, ενώ και η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια διαδρομή για τους υπηκόους της.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει περισσότερους από 10.000 πολίτες στο Σουδάν, προέτρεψε τους υπηκόους της εκτός Χαρτούμ να κατευθυνθούν στο προξενείο της στο Πορτ Σουδάν και σε ένα προξενικό γραφείο στο Βάντι Χάλφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτόπτης μάρτυρας στον Πλαταμώνα λέει τι του είπε ο οδηγός του ΚΤΕΛ - «Τα δύο ΙΧ ήταν στη δεξιά λωρίδα με σβηστά φώτα»

Ερωτηματικά για το «χτύπημα» στο μαγαζί του Πιτσίλκα στη Λάρισα - «Μεγάλη η καταστροφή»

Ένα C-130, ένα C-27J και 15 κομάντο πάνε στην Αίγυπτο για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης