Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις - Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ, αγωνία για τους Έλληνες

Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις - Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ, αγωνία για τους Έλληνες

Πάνω από 100 Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ - Επικοινωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

sudan_3xr
Στο κενό έχουν πέσει και οι τρεις απόπειρες επιβολής προσωρινής εκεχειρίας στο Σουδάν. Παραβιάστηκε και η τελευταία συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τις μάχες να συνεχίζονται όπως και η κόλαση για όσους ζουν στο Χαρτούμ. Βιώνουν έναν καθεστώς απόλυτου τρόμου καθώς είναι εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων λιγοστεύουν. 

Στο πλαίσιο αυτό της μεγάλης αναταραχής, έχουν αρχίσει οι πρώτες μετακινήσεις ξένων υπηκόων. Πλοία της Σαουδικής Αραβίας, μετέφεραν στην Τζέντα Σαουδάραβες και πολίτες άλλων χωρών. Έτυχαν θερμής υποδοχής με λουλούδια και γλυκά.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του στρατού του Σουδάν πως θα διευκολυνθεί η εκκένωση στη διάρκεια της κατάπαυσης, αλλά και των παραστρατιωτικών ότι θα ανοίξουν τα αεροδρόμια.

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε ότι αμερικανική στρατιωτική δύναμη με έξι αεροσκάφη απομάκρυνε τους αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με την RSF, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και η Βρετανία προετοιμάζεται για απομάκρυνση των υπηκόων της, με τον Ρίσι Σούνακ να προεδρεύει συνάντησης της ομάδας Κόμπρα.


Αγωνία για τους δεκάδες Έλληνες

Χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό, οι Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών Σούκρι, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πιθανής βοήθειας του Καΐρου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες.

Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναζητά ασφαλή δίοδο για να μεταφέρει στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, 120 Έλληνες και Κύπριους που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αποστολή εκκένωσης.

Κλείσιμο
Οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Χαρτούμ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, υπολογίζονται μαζί με τους μεικτούς γάμους, σε περίπου 130.

Ειδήσεις σήμερα:

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ο 34χρονος σκότωσε τη μητέρα του στην Πιερία και την μετέφερε 60 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο μέχρι Χαλκδηδόνα!

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια έγινε αισθητός στην Αττική

Το διάγγελμα Μητσοτάκη για τις εκλογές: Καθαρές λύσεις στην ηγεσία της χώρας, επιβάλλεται πολιτική σταθερότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης