Κορωνοϊός: Επιστήμονες προειδοποιούν για τον «Αρκτούρο», τη νέα μεταδοτική παραλλαγή της Omicron - Έχει φτάσει στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Επιστήμονες προειδοποιούν για τον «Αρκτούρο», τη νέα μεταδοτική παραλλαγή της Omicron - Έχει φτάσει στη Βρετανία

Η μετάλλαξη αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο - Δεν θα καταστήσει, όμως, όπως εκτιμάται, λιγότερο ανθεκτικά τα εμβόλια

omicron_kriti_krousma_xr
Στη Βρετανία κυκλοφορεί η νέα παραλλαγή της Όμικρον, που ονομάστηκε «Αρκτούρος» και «σαρώνει» ήδη την Ινδία. Όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η νέα, υπερμεταδοτική μετάλλαξη εμφανίστηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα.

Κορυφαίοι επιστήμονες δεν αναμένουν, όμως, η παραλλαγή να είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο «Αρκτούρος» δεν έχει αυξημένη ικανότητα να κάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16.

Κλείσιμο
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Η Dr Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής Covid του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα».

Προσέθεσε δε τα εξής: «έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα, καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις των αποδήμων για συμμετοχή στις εκλογές – Θα ψηφίσουν στις 20 Μαΐου

«Όχι» από την αστυνομία Κύπρου στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στη Λευκωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης