Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπιλ Κλίντον: Λυπάμαι που πίεσα την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπιλ Κλίντον: Λυπάμαι που πίεσα την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της

«Αν τα είχε, δεν θα είχε εισβάλει η Ρωσία» είπε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος - Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει τα πυρηνικά από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας

bill-clinton-m
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RTÉ ότι λυπάται για το γεγονός ότι έπεισε την Ουκρανία να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο το 1994.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο διατηρούσε πυρηνική αποτροπή.

«Αισθάνομαι ότι έχω ένα προσωπικό μερίδιο επειδή τους έπεισα (την Ουκρανία) να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Η Ρωσία δεν θα έκανε την εισβολή αν η Ουκρανία είχε ακόμη τα όπλα της», είπε.



Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Αλλά το 1994, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της.

Το 1994, ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους υπογράφοντες – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

«Ήξερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν υποστήριζε τη συμφωνία που έκανε ο (πρώην Ρώσος) πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρεμβαίνει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας – μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Κλίντον, σύμφωνα με το RTÉ.

«Η Ουκρανία φοβόταν να τα παρατήσει γιατί πίστευαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία».

Κλείσιμο
Τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, παραβιάζοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, μεταξύ άλλων συμφωνιών.

«Όταν τον βόλευε, ο πρόεδρος Πούτιν το έσπασε και κατέλαβε πρώτα την Κριμαία. Και νιώθω απαίσια γι’ αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα» είπε ο Κλίντον.

Ειδήσεις σήμερα:

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια

Αρσάκειο: «Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη του σχολείου», λέει η μητέρα του 15χρονου

Πάσχα: Με βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα - Άστατος ο καιρός, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης