ΗΠΑ: Στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν εν μέσω απειλών από το Πεκίνο

ΗΠΑ: Στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν εν μέσω απειλών από το Πεκίνο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων - Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε μια ενδεχόμενη συνάντηση

taiwan_president
Με αγωνία η διεθνής κοινότητα αναμένει τις δηλώσεις του Πεκίνου αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, θα συναντηθεί, την Τετάρτη, στην Καλιφόρνια με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Ουέν, παρά τις απειλές της Κίνας για αντίποινα.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει στην προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στα προάστια του Λος Άντζελες, παρουσία πολλών άλλων βουλευτών, ανέφερε το γραφείο του Μακάρθι σήμερα.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα «απαντήσει» σε μια ενδεχόμενη συνάντηση. Τον περασμένο Αύγουστο η επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο προχώρησε τότε στη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας γύρω από το νησί.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της η οποία δεν έχει ακόμη ενωθεί με την υπόλοιπη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το 1949. Αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση του νησιού με τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κλείσιμο
Η Ουάσιγκτον είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν παρότι επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας».

Η επίσκεψη Πελόζι είχε «εξοργίσει» το Πεκίνο

Η απόφαση της – προερχόμενης από το κόμμα των Δημοκρατικών – Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί πέρυσι το καλοκαίρι την Ταϊβάν, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο του Πεκίνου (το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν «κινεζικό έδαφος» και διεκδικεί τη de-facto κυριαρχία της) αλλά και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών πίσω στις ΗΠΑ.

Το πρώτο αποτέλεσμα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής ήταν να τεθεί η Ταϊβάν σε καθεστώς στρατιωτικής περικύκλωσης. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της Πελόζι, η Κίνα ξεκίνησε πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, που ισοδυναμούν με πλήρη αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό και συνοδεύονται από εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ζώνες επελέγησαν για την ικανότητά τους να αποκλείσουν ενδεχόμενη δυτική επέμβαση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος υποστράτηγος Μενγκ Σιανπίνγκ εξήγησε ότι η μία από τις ζώνες καλύπτει το στενότερο τμήμα των Στενών της Ταϊβάν, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό μεγάλου λιμανιού και την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον τριών εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών αεροδρομίων της νησιωτικής χώρας. «Η ζώνη της Καοσιούνγκ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια επιτυχημένη εισβολή. Πρέπει να τονίσω ότι αν και πρόκειται για άσκηση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αληθινή μάχη», είπε ο υποστράτηγος Μενγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα μέσω ειρηνικών διαδικασιών. Οπως και ο προκάτοχός του, όμως, ο Σι δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας, ενώ Κινέζοι ανώτατοι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι μια εισβολή καθίσταται ολοένα και πιο πιθανή, αν και παρακινδυνευμένη.

Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity - Δάκρυσε ο πρόεδρος του ΟΣΕ

«Όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται το σκουντάς, φωνάζεις» κατέθεσε γιατρός στη δίκη της Πισπιρίγκου

Συναγερμός σε 9 περιοχές για την κακοκαιρία ILINA - Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης