Τρένα: Συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity - Δείτε φωτογραφίες

Τρένα: Συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity - Δείτε φωτογραφίες

Ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος του ΟΣΕ - Μέχρι την Καλαμπάκα ταξίδεψε στο πρώτο βαγόνι ο υπουργός Μεταφορών

Τρένα: Δάκρυα και συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity
treno_simeio_tempi_arthro
Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν σήμερα η επανέναρξη των δρομολογίων τρένων Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα της Hellenic Train, 32 μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή που το Intercity πέρασε από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης. Μάλιστα ο μηχανοδηγός την ώρα της διέλευσης ανακοίνωσε ότι «περνάει από το σημείο» όπου 57 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-crmzl1w9g0oh)

Μαζί με τους δημοσιογράφους στο τρένο,  ήταν εκείνη την ώρα και ο προϊστάμενος και εκπαιδευτής Χρήστος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε τον σταυρό του αφού πέρασε από το σημείο.

Η αμαξοστοιχία περνάει από το σημείο της τραγωδίας
Κλείσιμο


Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δεκάδες πολίτες επιβιβάστηκαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Λάρισα και την Αθήνα. Το πρώτο δρομολόγιο έφυγε από Θεσσαλονίκη στις 10:28. 

«Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Δεν υπάρχει ανησυχία, είμαστε επαγγελματίες. Υπάρχει συγκίνηση, ήταν δύσκολη η κατάσταση για όλους, αλλά όλα καλά. Πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με ασφάλεια», δήλωσε ο ένας από τους δύο μηχανοδηγούς του τρένου, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη.

Αναχώρηση τρένου από Θεσσαλονίκη για Αθήνα - Οδηγός


Επιβάτες, νέοι και ηλικιωμένοι, ανέβηκαν στο τρένο με χαμόγελο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κόπηκαν δεκάδες εισιτήρια.

Αναχώρηση τρένου από Θεσσαλονίκη για Αθήνα - Επιβάτισσα

Αναχώρηση τρένου από Θεσσαλονίκη για Αθήνα - Επιβάτης

ose_treno__10_
ose_treno__5_
ose_treno__4_
ose_treno__8_
ose_treno__2_


Από την Αθήνα και ειδικότερα από τον σταθμό Λαρίσης, αναχώρησε στις 08:28 το πρωί η πρώτη αμαξοστοιχία 882 με προορισμό την Καλαμπάκα και επιβάτες, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη και στελέχη της Hellenic Τrain.


5852290

«Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση των δρομολογίων για Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα. Με μια χρονική υστέρηση σήμερα εκκινούν οι αμαξοστοιχίες. Είμαστε εντός προγράμματος και απομένει ο προαστιακός για Κιάτο που θα ξεκινήσει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε λίγο πριν το πρώτο δρομολόγιο προς Καλαμπάκα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος θα επιβαίνει σε αυτό.

Αφού ευχαρίστησε τους εργαζομένους σε ΟΣΕ και Hellenic Train, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «αναβαθμίσαμε το επίπεδο ασφαλείας ωστε οι επιβάτες να νιώσουν εμπιστοσύνη και να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-crmuxriuc13l)


Όπως πρόσθεσε «η πολιτεία μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε τρια στοιχεία:

- το πρώτο είναι να πέσει άπλετο φως στο δυστύχημα για να αναδειχθούν οι ευθύνες, η έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα

- το δεύτερο να υπάρχει επανεκκίνηση με ασφάλεια ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Ελπίζω στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουμε τον προαστιακό του Κιάτου

- το τρίτο ζήτημα η ανάταξη της ασφάλειας σε πιο μόνιμο επίπεδο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ώστε όλες οι συμβάσεις σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε τέλη Σεπτεμβίου να έχουμε ένα τελείως ασφαλές δίκτυο όπως προβλέπεται σε όλα τα διεθνή standard».

O υπουργός Επικρατείας αρμόδιος και για θέματα μεταφορών ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «το μεσημέρι θα πάω στη Γαλλία όπου θα έχουμε συνεργασία, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και το γαλλικό υπουργείο μεταφορών».

«Στόχος μας είναι να έχουμε έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα αναπτυχθεί και θα είναι από τους κορυφαίους της Ευρώπης. Είναι χρέος μας προς τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Ο σιδηρόδρομος θα γίνει μέσο ασφαλές που θα εξυπηρετεί την κοινωνία» κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εμφανώς συγκινημένος για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, ήταν και ο μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Δείτε φωτογραφίες:

mixanodigos_ose_xr__3_
Παναγιώτης Τερεζάκης
mixanodigos_ose_xr__4_
mixanodigos_ose_xr__5_
mixanodigos_ose_xr__1_
mixanodigos_ose_xr__2_

Αυξημένα τα μέτρα

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του δικτύου με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα. Μειωμένα δρομολόγια, χαμηλές ταχύτητες/μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

ose_epanekinisi_new_xr
ose_epanekinisi_new___2_
ose_epanekinisi_new___3_


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου.

ose_epanekinisi_new___4_
ose_epanekinisi_new___1_
ose_epanekinisi_new___5_


Ειδικότερα, σήμερα τα δρομολόγια έχουν ως εξής:

Στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC52, με ώρα αναχώρησης 10:28

Από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC55, με ώρα αναχώρησης 10:08

Στη διαδρομή Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία 882, με ώρα αναχώρησης 08:28

Από Καλαμπάκα η αμαξοστοιχία 887, με ώρα αναχώρησης 16:45

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές της Helllenic Train σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Τα δρομολόγια που ήδη εκτελούνται είναι:

Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο

'Ανω Λιόσια - Αεροδρόμιο

'Ανω Λιόσια - Κάντζα

Αθήνα - Χαλκίδα

Προαστιακός Πάτρας

Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο

Διακοφτό - Καλάβρυτα

Ικόνιο- Θριάσιο - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (εμπορευματικό) και Θεσσαλονίκη - Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο (εμπορευματικό).


Δείτε βίντεο: Τρένα: Δάκρυα και συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity
Τρένα: Δάκρυα και συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity


Ειδήσεις σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη

Επικράτηση της κεντροδεξιάς στις εκλογές της Φινλανδίας, η Σάνα Μάριν η ηττημένη της βραδιάς

Survivor All Star: Η υποψήφια που «βαρέθηκε» να βγαίνει στον τάκο και το πρωταπριλιάτικο ψέμα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης