Ο Ρώσος πρόεδρος
Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε σε συμφωνία με τη γειτονική
Λευκορωσία για την εγκατάσταση «τακτικών»
πυρηνικών όπλων στην επικράτειά της, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο δήλωση του Ρώσου προέδρου.
«Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας
Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στη χώρα, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως
την 1η Ιουλίου, υπογράμμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.
«Έχουμε ήδη βοηθήσει τους Λευκορώσους συναδέλφους μας και
εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους (...) χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων
Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες
μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.
«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.
Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλότερος από ποτέ
Τις προηγούμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται
στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.