Ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου - O υπουργός Άμυνας ζητά την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου - O υπουργός Άμυνας ζητά την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Διάγγελμα θα απευθύνει ο πρωθυπουργός ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το ζήτημα που έχει διχάσει τη χώρα

Netanyahu
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ αναμένεται να ζητήσει σήμερα την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα, με κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν ακόμη και μέλη του ισραηλινού στρατού, μετέδωσε την Πέμπτη το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από εκπροσώπους του Γκάλαντ, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τον Γκαλάντ. Αν και επισήμως δεν έγινε γνωστό γιατί, τα ισραηλινά μέσα συσχετίζουν την κλήση με τις προθέσεις του υπουργού. Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη, του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού κατηγόρησε τον Γκαλάντ ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό μπλοκ. 

Στις αρχές της εβδομάδας πληροφορίες έφεραν τον Γκάλαντ στα πρόθυρα της παραίτησης αν δεν αποσύρονταν  το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση, αναφέρει η Jerusalem Post.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Νετανιάχου είναι προγραμματισμένο να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 20:00 (τοπική ώρα και Ελλάδας).

Σήμερα Πέμπτη έγιναν ξανά διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με διαδηλωτές να φτάνουν ακόμη και έξω από την κατοικία του Νετανιάχου. Κατά την «ημέρα της παράλυσης», όπως την είχαν ονομάσει, διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικά σημεία των οδικών αρτηριών. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού σε πολλές περιπτώσεις και προχώρησε σε 87 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφιζε νόμο με τον οποίο γίνεται πιο δύσκολη η απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού αν ο γενικός εισαγγελέας έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να ασκεί το αξίωμα για λόγους σωματική ή ψυχικής υγείας.

Ο «φωτογραφικός» νόμος θεωρείται ότι προστατεύει τον Νετανιάχου από τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η -ακόμη εκκρεμής- δίκη του για διαφθορά.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη Δικαιοσύνη, που μεταξύ άλλων «ψαλιδίζουν» τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση στη χώρα, με συνεχείς μαζικές διαδηλώσεις. Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ έχει ζητήσει να υπάρξει συμβιβαστική λύση.



Ειδήσεις σήμερα:

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στον Λοβέρδο: Έχει κοινές αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο

Νέα Σμύρνη: «Ντρέπομαι για τα παιδιά μου» λέει η μητέρα της 14χρονης που έπεσε θύμα μαστροπείας

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Έως 75% η επιδότηση από τον Απρίλιο - Αναλυτικά τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης