Η αστυνομία του Λονδίνου είναι θεσμικά ρατσιστική και σεξιστική - Τι αποκαλύπτει ανεξάρτητη έρευνα

Η αστυνομία του Λονδίνου είναι θεσμικά ρατσιστική και σεξιστική - Τι αποκαλύπτει ανεξάρτητη έρευνα

Καταιγιστικά και απογοητευτικά τα ευρήματα της έρευνας για τη Metropolitan Police

shutterstock_1042305733
Κόλαφος το πόρισμα επίσημης έκθεσης που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα για την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Μet)- τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμή της Βρετανίας - καθώς, όπως επισημαίνει, είναι «θεσμικά ρατσιστική, ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει την εαυτό της».

Η ανεξάρτητη έκθεση επιθεώρησης ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον νέο αρχηγό της Met να αναλάβει δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της υπηρεσίας, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Για την διενέργεια της έρευνας είχε δώσει εντολή το 2021 η τότε αρχηγός της «Μητροπολιτικής Αστυνομίας» του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ, αφού ένας εν ενεργεία αστυνομικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη γηραιά αλβιώνα.

Ωστόσο, η υπόθεση Έβεραντ δεν αποτελεί τη μόνη «κηλίδα» στη λειτουργία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Κλείσιμο
Τον Δεκέμβριο του 2021, δύο αστυνομικοί φυλακίστηκαν επειδή τράβηξαν και δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από τις σορούς δύο μαύρων γυναικών, ενώ ένας άλλος αξιωματικός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού ομολόγησε την ενοχή του για 48 βιασμούς και για μια σειρά από άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Η Met έχει επίσης κατηγορηθεί για ομοφοβία, όταν δεν είχε καταφέρει να δώσει τέλος στην εγκληματική δράση του κατά συρροή δολοφόνου Στίβεν Πορτ, ο οποίος είχε δολοφονήσει τέσσερις άνδρες σε 15 μήνες το 2014 και το 2015.

Στην έκθεση 360 σελίδων προστίθεται επίσης ότι η αστυνομική δύναμη «αποτυγχάνει όταν πρόκειται για γυναίκες και παιδιά».

Επιπλέον δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι, «με εξαίρεση την αξιόλογη δουλειά ορισμένων αξιωματικών, η αστυνομία δεν έχει πλέον στα χέρια της τα μέσα να αναλάβει με σοβαρούς όρους τέτοια περιστατικά».

«Υπάρχουν θεσμικός ρατσισμός, ομοφοβία και σεξισμός στους κόλπους του οργανισμού, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί και το προσωπικό και έξω από την υπηρεσία, αναφορικά με το πώς αστυνομεύονται οι κοινότητες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση.

Η βουλευτής Λουίζ Κέισι ηγήθηκε της ανεξάρτητης επιθεώρησης

Η ανεξάρτητη έκθεση, της οποία ηγήθηκε η Λουίζ Κέισι, μέλος της βρετανικής βουλής, διαπίστωσε «σοβαρές» αδυναμίες σε όλη την υπηρεσία επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί ριζική μεταρρύθμιση.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η κουλτούρα άμυνας και άρνησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για την σωρεία προβλημάτων της, όπως επίσημαίνεται.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Met, Μάρκ Ρόουλι, ο πιο υψηλόβαθμος αστυνομικός της Βρετανίας, δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος στους δημοσιογράφους:

«Απογοητεύσαμε τους Λονδρέζους και αυτή η έκθεση καταγράφει έντονα αυτή τν απογοήτευση.... Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου. Η έκθεση προκαλεί μια ολόκληρη σειρά από συναισθήματα: θυμό, απογοήτευση, αμηχανία... Όμως πάνω απ' όλα προκαλεί αποφασιστικότητα».

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να τονίσει πως το τμήμα επαγγελματικών προδιαγραφών της δύναμης έχει «παρέμβει» κι ότι, με τη βοήθειά του «απολύουμε αστυνομικούς με ταχύτερο ρυθμό». Και πάλι όμως, πρόσθεσε, η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμα.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω ήδη μειώσει τον κίνδυνο να υπάρξει ένας κακός αστυνομικός, όμως καθημερινά διώχνουμε ανθρώπους και κάνουμε πρόοδο», τόνισε όταν ερωτήθηκε αν εξακολουθούν να υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν στη δύναμη ενώ κατηγορούνται για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία ελληνική υπηρεσία να καταλάβει το παραμικρό

Θρίλερ στην Κω με Σουηδό ντίλερ κοκαΐνης - Πώς έφτασε στην Ελλάδα με διαβατήριο... ξαδέρφου του

Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στον Κηφισό με έναν τραυματία - Πού έχει κίνηση τώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης