Γαλλία: Η οργή των δρόμων μεταφέρθηκε στη Βουλή - Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Γαλλία: Η οργή των δρόμων μεταφέρθηκε στη Βουλή - Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Τις προτάσεις κατέθεσαν η ακροδεξιά της Λεπέν και το μικρό κεντρώο κόμμα Liot με την υποστήριξη Μελανσόν - Μάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν οι 287 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσουν

France-Parliament
Εν μέσω κοινωνικής «έκρηξης» στη Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να ενεργοποιεί το άρθρο 49, διασφαλίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, η αντιπολίτευση ξιφουλκεί κατά των χειρισμών του προέδρου.

Ένας συνασπισμός από αριστερούς βουλευτές, που υποστηρίζονται από τον αριστερ Ζαν-Λικ-Μελανσόν, όπως και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν πρόταση μομφής.  Ειδικότερα, οι προτάσεις δυσπιστίας είναι δύο, μία από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».

Η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής, υπέρ της πρότασης του Liot.

Oι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας «Liot» ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η «Nupes» (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας «LIOT», Μπερτράν Πανσέρ.

To κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Τσιοτί, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Κλείσιμο
Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι.

Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien.

Οι νέες κινητοποιήσεις 

Η οργή των πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση Μακρόν, φουντώνει. Τα συνδικάτα καλούν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: για σήμερα, στις 7 ώρα Ελλάδος, το Σαββατοκύριακο, ενώ στις 23 Μαρτίου έχουν κηρύξει νέα πανεθνική απεργία.

Μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα, τα συνδικάτα επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «αμφισβήτηση της δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία γνωρίζει ένα πρωτοφανές κύμα οργής, με τα συνδικάτα και πλήθος κόσμου να ξεχύνονται στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, λόγω των γενικευμένων απεργιών, οι δρόμοι του Παρισιού, της πρωτεύουσας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας στον κόσμο, έχουν γεμίσει από απορρίμματα.

Τα σκουπίδια που παραμένουν στους δρόμους του Παρισιού άγγιξαν το μεσημέρι το όριο των 10.000 τόνων, σύμφωνα με την εκτίμηση της δημαρχίας, κατά τη 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων που εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Το περιβάλλον της σοσιαλίστριας δημάρχου Αν Ινταλγκό της γαλλικής πρωτεύουσας δηλώνει ότι «κανένα απορριμματοφόρο δεν βγήκε» στα δημοτικά διαμερίσματα όπου η συλλογή των απορριμμάτων παρέχεται από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δηλώνει από την πλευρά του ότι η επίταξη των υπαλλήλων «λειτουργεί και επιτρέπει να μαζευτούν αυτοί οι κάδοι απορριμμάτων».

Το μέτρο, για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν. Αμέσως, το συνδικάτο CFDT έκανε λόγο για «πραγματική αμφισβήτηση της Δημοκρατίας» και κάλεσε σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις.

Την Πέμπτη περί τους 7.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν γύρω από την Πλατεία Κονκόρντ, με επεισόδια να εκδηλώνονται και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Τι θα συμβεί εάν περάσουν οι προτάσεις μομφής

Εάν περάσουν οι προτάσεις δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική παραίτηση, για πρώτη φορά από το 1962.

Ο Μακρόν θα κληθεί είτε να ορίσει νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό είτε να προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου, κηρύσσοντας νέες εκλογές.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν δεν θα πέσει, δεδομένου ότι οι γαλλικές κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η ιστορία, έχουν κερδίσει έναντι των προτάσεων μομφής.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατώτατος μισθός: Έως τρεις μισθοί το κέρδος από την αύξηση στα 780 ευρώ

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά

Μιλάει η υπάλληλος της «Μαρίας Τσάλλα» στο Παγκράτι: «Ήταν γλυκιά, είπε ότι φεύγει για 3 βδομάδες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης