Θύελλα κατά Μακρόν: Ξεσηκώθηκε η Εθνοσυνέλευση για το ασφαλιστικό - Ετοιμάζεται πρόταση μομφής

Θύελλα κατά Μακρόν: Ξεσηκώθηκε η Εθνοσυνέλευση για το ασφαλιστικό - Ετοιμάζεται πρόταση μομφής

Στα κάγκελα αντιπολίτευση και πολίτες για την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να περάσει το ασφαλιστικό με προεδρικό διάταγμα

france-parliament-m
Σε κλίμα μεγάλης έντασης μέσα στην Εθνοσυνέλευση και στους δρόμους του Παρισιού, συνεχίζεται στη Γαλλία η συζήτηση για το νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την  αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν επιθυμεί την έγκριση με τρόπο που θα παρακάμπτει ουσιαστικά τους βουλευτές και τη ψηφοφορία στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται και το πρόβλημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία έχει σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό μέσα και έξω από την Εθνοσυνέλευση. Αφενός το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Παρισιού και από την άλλη, μέσα στο σώμα, οι συνεχείς αντεγκλήσεις για τα -εντέλει ελάχιστα δημοφιλή στην κοινή γνώμη- μέτρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, μπροστά στην Εθνοσυνέλευση. Ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τους κρατήσει σε κάποια απόσταση, στους γύρω δρόμους τα επεισόδια είχαν «ανάψει» για τα καλά με διαδηλωτές πάνω σε αυτοσχέδια οδοφράγματα.


Κλείσιμο



paris_protest_1
paris_protest_2
paris_protest_3


Η Μπορν δήλωσε «πολύ σοκαρισμένη» από τις αποδοκιμασίες που άκουσε μέσα στην Εθνοσυνέλευση (οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν έψαλαν τον εθνικό ύμνο...) όταν πήρε τον λόγο για να ενεργοποιήσει το περιβόητο πλέον άρθρο 49.3 του Συντάγματος – είναι το θεσμικό «όπλο» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι θα την καταθέσουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η υπερψήφιση της πρότασης εξαρτάται από την ικανότητα των κομμάτων αντιπολίτευσης να ενωθούν και να ψηφίσουν όλα μαζί. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι το θα πράξουν οι Ρεπουμπλικανοί, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, χωρίς το οποίο η πρόταση δεν έχει ελπίδες. Ο πρόεδρος τους Ερικ Σιοτί έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει στη μομφή την ψήφο του.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων, το 74%, διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την της Γαλλίας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Αντεγκλήσεις στην Εθνοσυνέλευση

Σήμερα, Πέμπτη, πέρασε τη μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω φωνών και συνθημάτων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή, με τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος (προεδρικό διάταγμα που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση), εξασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, ωστόσο δείχνει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.



Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, καθώς έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, αφού αριστεροί βουλευτές, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια».

Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της «πνίγηκε» σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές που ζητούσαν «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.



Το πρωί, η Γερουσία, με πλειοψηφία της κυβέρνησης, είχε εγκρίνει το συμβιβαστικό κείμενο της μεικτής επιτροπής.

Όμως με 193 ψήφους υπέρ και 114 ψήφους κατά, η πλειοψηφία έχασε δύο ψήφους σε σύγκριση με την ψηφοφορία των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε στο Reuters νωρίτερα την Πέμπτη ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη οργή» μετά από εβδομάδες κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να περάσει, καθώς οι περισσότεροι συντηρητικοί νομοθέτες πιθανότατα θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να βγει το συνταξιοδοτικό σύστημα από το «κόκκινο» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Paris protesters launch calls to "block country" after pension reform | AFP


Πορεία νέων προς την Εθνοσυνέλευση

Μετά τις ανακοινώσεις, περίπου 1.500 νέοι ξεκίνησαν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».



Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη ΕΥΠ: Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος - Διέφυγε από την Ελλάδα, είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Τραγωδία στα Τέμπη: Λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία

NASA: Παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή για την αποστολή στο φεγγάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης