Γαλλία: Με απόφαση Μακρόν και χωρίς ψηφοφορία πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Γαλλία: Με απόφαση Μακρόν και χωρίς ψηφοφορία πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Χάος στην γαλλική Εθνοσυνελευση, μετά τις ανακοινώσεις από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν - Πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησαν περίπου 1.500 διαδηλωτές

macron
Τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με μια ειδική διαδικασία, πέρασε χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω φωνών και συνθημάτων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή, με τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος (προεδρικό διάταγμα που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση), εξασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, ωστόσο δείχνει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.



Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, καθώς έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, αφού αριστεροί βουλευτές, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια».

Κλείσιμο
Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της «πνίγηκε» σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές που ζητούσαν «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.



Το πρωί, η Γερουσία, με πλειοψηφία της κυβέρνησης, είχε εγκρίνει το συμβιβαστικό κείμενο της μεικτής επιτροπής.

Όμως με 193 ψήφους υπέρ και 114 ψήφους κατά, η πλειοψηφία έχασε δύο ψήφους σε σύγκριση με την ψηφοφορία των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε στο Reuters νωρίτερα την Πέμπτη ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη οργή» μετά από εβδομάδες κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να περάσει, καθώς οι περισσότεροι συντηρητικοί νομοθέτες πιθανότατα θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να βγει το συνταξιοδοτικό σύστημα από το «κόκκινο» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Πορεία νέων προς την Εθνοσυνέλευση

Μετά τις ανακοινώσεις, περίπου 1.500 νέοι ξεκίνησαν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».


Ειδήσεις σήμερα:

Προς εξαγορά η Credit Suisse; - Τρία σενάρια της JP Morgan για το μέλλον της ελβετικής τράπεζας

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης


Συλλήψεις 15 κουκουλοφόρων στη Θεσσαλονίκη για τα επεισόδια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης