«Ανεύθυνος» ο Χάρι που μίλησε θετικά για ψυχεδελικό ναρκωτικό - Γυναίκα αυτοκτόνησε παίρνοντας το ίδιο

«Ανεύθυνος» ο Χάρι που μίλησε θετικά για ψυχεδελικό ναρκωτικό - Γυναίκα αυτοκτόνησε παίρνοντας το ίδιο

Η οικογένεια μιας 29χρονης θεωρεί τον Χάρι «υπεύθυνο» γιατί ισχυρίστηκε ότι το ψυχεδελικό ναρκωτικό ayahuasca τον βοήθησε να διαχειριστεί τα ψυχολογικά του προβλήματα

prince_harry
Η οικογένεια μιας νεαρής γυναίκας που έβαλε τέλος στη ζωή της μετά τη λήψη του ίδιου ψυχεδελικού φαρμάκου που ο πρίγκιπας Χάρι είχε βρει θαυματουργό τον καταδικάζουν και θεωρούν τις δηλώσεις του ανεύθυνες.

Ο Χάρι δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για το πόσο πολύ τον βοήθησε η κάνναβη να διαχειριστεί τα ψυχικά τραύματα που του άφησε ο θάνατος της μητέρας του.

Πιο συγκεκριμένα ο Χάρι είπε πώς η χρήση κάνναβης -ναρκωτικό κατηγορίας Β- τον «βοήθησε πραγματικά» να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Μίλησε επίσης για τη «θετική» εμπειρία που είχε από το ψυχεδελικό ναρκωτικό ayahuasca, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μου έφερε μια αίσθηση χαλάρωσης, απελευθέρωσης, παρηγοριάς, μια ελαφρότητα που κατάφερα να κρατήσω για ένα χρονικό διάστημα».

Η οικογένεια της 29χρονης Jennifer Spencer η οποία αυτοκτόνησε το 2019 χαρακτήρισε τα σχόλια του Χάρι«ανεύθυνα».

Prince Harry says he’s used psychedelics to help cope with grief | 60 Minutes
Κλείσιμο


Η εκλιπούσα ταξίδεψε μέχρι το Περού για να κάνει γιόγκα όπου πήρε το ayahuasca - ένα παραισθησιογόνο ναρκωτικό που είναι παράνομο και αποτελεί ουσία κατηγορίας Α στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη χρήση του υπέστη σοβαρή ψύχωση, η οποία την οδήγησε στην αυτοκτονία.

Σήμερα η θεία της, Fiona Chase, 73 ετών, δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα έπρεπε να επαινεί τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την αντίδραση από τη χρήση τους.

Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα The Sun: «Δεν θα έπρεπε να μιλάει θετικά για αυτό το ναρκωτικό. Είναι ανεύθυνο γιατί πολλοί άνθρωποι τον θαυμάζουν. Δούλεψε γι' αυτόν, αλλά σίγουρα δεν λειτούργησε για την Τζένη. Όπως σε κάθε φάρμακο, διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά».

Μετά τον θάνατο της Spencer, ο ιατροδικαστής απηύθυνε επείγουσα προειδοποίηση για το εν λόγω φάρμακο στο NHS, λέγοντας: «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα σαμανικά παραισθησιογόνα φάρμακα και την τάση τους να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την ψύχωση. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων».

Ο Χάρι, επαίνεσε σε συνέντευξή του τον θεραπευτή Dr Gabor Mate, ένα υποστηρικτή της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ο οποίος φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το φυτό ayahuasca του Αμαζονίου για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Prince Harry says marijuana 'really helped' him but cocaine 'did nothing' for him


Ο Χάρι είχε πει: «Η κοκαΐνη δεν έκανε τίποτα σε μένα και μου έδωσε μια αίσθηση ότι ανήκω κάπου. Νομίζω ότι πιθανώς με έκανε επίσης να αισθάνομαι διαφορετικά από τον τρόπο που αισθανόμουν, που ήταν και το νόημα. Η μαριχουάνα είναι διαφορετική, αυτή με βοήθησε πραγματικά».

Prince Harry Recalls Using Cocaine at Age 17 in Memoir | E! News


Η οικογένεια της Spencer δεν είναι η μόνη που ανησυχεί από τον έπαινο του πρίγκιπα για τα επικίνδυνα ναρκωτικά.

Η Fiona Spargo-Mabbs, η οποία ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για την εκπαίδευση στα ναρκωτικά στο όνομα του γιου της Daniel μετά τον θάνατό του από τυχαία υπερβολική δόση MDMA σε ηλικία 16 ετών, χαρακτήρισε τα σχόλια ως «ανησυχητικά».

«Η δουλειά μας αφορά τους νέους κάτω των 18 ετών και η ανησυχία μας είναι ότι αυτό μπορεί να στείλει ένα μήνυμα που θα κάνει τους νέους να πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά θα τους βοηθήσουν σε καταστάσεις που είναι πραγματικά δύσκολες», δήλωσε.

«Είναι μια εποχή που πολλοί από αυτούς παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. Οι αριθμοί έχουν πραγματικά αυξηθεί και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υποστήριξης είναι ένας πραγματικός αγώνας, καθώς οι υπηρεσίες είναι απίστευτα πιεσμένες. Δυστυχώς οι νέοι παίρνουν από κάπου το μήνυμα ότι τα ναρκωτικά θα βοηθήσουν στα προβλήματά τους και οτιδήποτε ενισχύει αυτό το μήνυμα μας ανησυχεί. Η χρήση των ναρκωτικών ως στρατηγική αντιμετώπισης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε εξάρτηση από ό,τι άλλα κίνητρα, επειδή έτσι γίνεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις κάτι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε για τον Χάρι: «Έχει μιλήσει πολύ δημόσια για τη χρήση ναρκωτικών, αλλά η δήλωση ότι τον βοήθησε είναι ανησυχητική για τους νέους».


Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων: Μαραθώνια η απολογία του Σταθμάρχη Λάρισας - Τα κρίσιμα λεπτά και τα απανωτά λάθη


Αποχώρησε οικειοθελώς ο Στάθης Σχίζας από το Survivor, στον τάκο η Ελευθερία Ελευθερίου - Δείτε βίντεο

Το πένθος και η οδύνη των πολιτών κρατούν «παγωμένες» τις πολιτικές εξελίξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης