Η Αργεντινή έβαλε τέλος σε συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανία για τα Νησιά Φόκλαντ

Η Αργεντινή έβαλε τέλος σε συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανία για τα Νησιά Φόκλαντ

Η αποχώρηση είναι «απογοητευτική απόφαση», δήλωσε το Λονδίνο που ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία έφερε παρηγοριά στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη σύγκρουση του 1982

 Argentina eyes Falklands sovereignty
Η Βρετανία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της μετά την αποχώρηση της Αργεντινής από συμφωνία συνεργασίας που αφορά τα Νησιά Φώκλαντ - Μαλβίνες όπως τα ονομάζουν οι Αργεντινοί- αρχιπέλαγος του οποίου την κυριαρχία διεκδικούν οι δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο έγραψε στο Twitter ότι ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι για την απόφαση της χώρας του να βάλει τέλος σε μια συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τη δέσμευση «να βελτιώσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του Νοτίου Ατλαντικού». Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησιών, πρόταση που απέρριψε το Λονδίνο.

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στη σύνοδο της G20 στην Ινδία, ο Τζέιμς Κλέβερλι απάντησε κοφτά στο Twitter ότι «τα Φόκλαντς είναι βρετανικά». Οι κάτοικοί τους «έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους - επέλεξαν να μείνουν ένα υπερπόντιο βρετανικό έδαφος».

Η αποχώρηση της Αργεντινής από τη συμφωνία είναι «απογοητευτική απόφαση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο Ντέιβιντ Ράτλεϊ. «Η Αργεντινή επέλεξε να αποχωρήσει από μια συμφωνία που έφερε παρηγοριά στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση του 1982», είπε ακόμη.

Ο πόλεμος μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής, το 1982, διήρκησε 74 ημέρες και άφησε πίσω περισσότερους από 900 νεκρούς στρατιώτες (649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς), καθώς και τρεις αμάχους.

Σαράντα χρόνια αργότερα, αν για την Αργεντινή ο πόλεμος των Φόκλαντς είναι μια πληγή που παραμένει ζωντανή, για τη βρετανική πλευρά παρουσιάζεται ως «απελευθέρωση» που επέτρεψε την ευημερία των νησιών αυτών στον Νότιο Ατλαντικό, που βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές της Αργεντινής και σχεδόν 13.000 χλμ. από το Λονδίνο.

Κλείσιμο
Για την Αργεντινή, τα νησιά αυτά που ονομάζει Μαλβίνες και κληρονόμησε από το ισπανικό στέμμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, καταλήφθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα το 1833, και ο κυβερνήτης και οι Αργεντινοί άποικοι εκδιώχθηκαν τότε στην ηπειρωτική χώρα.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι σχεδόν το 100% των 2.000 κατοίκων του αρχιπελάγους, το οποίο ονομάζει Φόκλαντς, ενέκρινε την παραμονή υπό βρετανικό έλεγχο σε δημοψήφισμα το 2013.

Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα του Λονδίνου για να αγνοήσει ψήφισμα του ΟΗΕ του 1965 που κάνει λόγο για διαφωνία σχετικά με την κυριαρχία των νησιών και καλεί τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Την αναζητούσε ο αδερφός της μέχρι την τελευταία στιγμή - Η Αθηνά από την Κατερίνη ανάμεσα στα θύματα

Ρωσία: Θρίλερ με τον θάνατο της γυναικολόγου που φέρεται να βοήθησε την Καμπάεβα να γεννήσει τα παιδιά του Πούτιν

Σύγκρουση τρένων - Τραγική εξέλιξη για την 23χρονη Ιφιγένεια Μίτσκα: Την αναζητούσαν στα social media, ταυτοποιήθηκε η σορός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης