Σαμίμα Μπεγκούμ: Η «νύφη του ISIS» χάνει τη βρετανική υπηκοότητα - Εκλιπαρούσε πως μετάνιωσε

Σαμίμα Μπεγκούμ: Η «νύφη του ISIS» χάνει τη βρετανική υπηκοότητα - Εκλιπαρούσε πως μετάνιωσε

Η Σαμίμα Μπεγκούμ είχε ασκήσει έφεση κατά της αρχικής απόφασης - Η δικαιοσύνη έλαβε την οριστική της απόφαση για λόγους εθνικής ασφάλειας

σαμιμα73
Tην αφαίρεση της υπηκοότητας της Σαμίμα Μπεγκούμ, που είχε ενταχθεί ως έφηβη στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ΙSIS), επιβεβαίωσε σήμερα η βρετανική δικαιοσύνη.

Όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της, η 23χρονη σήμερα Σαμίμα, η οποία έφυγε από τη Βρετανία ως μαθήτρια για να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος», έχασε την έφεση κατά της απόφασης για αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητάς της. Η γεννημένη στη Βρετανία Σαμίμα Μπεγκούμ αναχώρησε από το Λονδίνο το 2015 και ταξίδεψε μαζί με δύο συμμαθήτριές της στη Συρία. Εκεί παντρεύτηκε έναν τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους και γέννησε τρία παιδιά, τα οποία πέθαναν όταν ήταν ακόμη νήπια.

Το 2019, της αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφού λίγο νωρίτερα είχε βρεθεί σε στρατόπεδο κρατουμένων στη Συρία. Η Μπεγκούμ προσέφυγε εναντίον της απόφασης τον Νοέμβριο στο Λονδίνο και οι δικηγόροι της υποστήριξαν πως το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν ερεύνησε αν η πελάτισσά τους ήταν «ένα παιδί που είχε πέσει θύμα του τράφικινγκ».

Σήμερα, το ειδικό δικαστήριο με την ονομασία «Special Immigration Appeals Commission», που εξετάζει προσφυγές εναντίον αποφάσεων για αφαίρεση υπηκοότητας για λόγους εθνικής ασφαλείας, απέρριψε την προσφυγή της Σαμίμα Μπεγκούμ, γνωστή και ως «νύφη του ISIS».

Σήμερα, η Μπεγκούμ βρίσκεται στον καταυλισμό αλ-Ροχ στη βορειοανατολική Συρία, τον οποίο περιέγραψε ως «χειρότερο από τη φυλακή», επειδή δεν υπάρχει όριο στη διάρκεια της κράτησής της εκεί. Τρία χρόνια αφότου της αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας, έκανε προσφυγή εναντίον αυτής της απόφασης.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2022, οι δικηγόροι της υποστήριζαν ότι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν ερεύνησε αν η πελάτισσά τους ήταν «ένα παιδί που είχε πέσει θύμα του τράφικινγκ».

Κλείσιμο
Οι δικηγόροι της Σαμίμα υποστήριξαν επίσης πως ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είχε «προαποφασίσει» ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα της Μπεγκούμ, προτού λάβει οποιαδήποτε στοιχεία από αξιωματούχους.

Όμως, δικηγόροι που εκπροσωπούν το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσαν πως η υπόθεση της Μπεγκούμ είχε να κάνει με την εθνική ασφάλεια μάλλον παρά με τράφικινγκ.

Υποστήριξαν επίσης πως η Μπεγκούμ είχε ευθυγραμμιστεί με το Ισλαμικό Κράτος.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν υπήρχαν ενδείξεις πριν το επεισόδιο της Τζωρτζίνας, είπε η διευθύντρια του Καραμανδάνειου

Τρίτο «όχι» από τον Άρειο Πάγο στον συνταγματάρχη που παρενοχλούσε στρατιώτες!

Θεσσαλονίκη: Πώς ο 20χρονος κατέρρευσε στο γήπεδο 5χ5 - «Βρήκα το παιδί πεθαμένο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης