Σεισμός στην Τουρκία: Αυτοσχέδια σόμπα εξερράγη σε καταυλισμό προσφύγων - Σώθηκε από θαύμα ο Τούρκος υπουργός Υγείας

Σεισμός στην Τουρκία: Αυτοσχέδια σόμπα εξερράγη σε καταυλισμό προσφύγων - Σώθηκε από θαύμα ο Τούρκος υπουργός Υγείας

Το συμβάν σημειώθηκε on camera σε καταυλισμό σεισμόπληκτων - Πιθανότατα η σόμπα είχε φτιαχτεί από ξύλα μέσα σε ένα βαρέλι και τοποθετήθηκε δίπλα από τον Κοτζά

faxretin_kotza
Από σοβαρό τραυματισμό γλίτωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά καθώς ενώ συνομιλούσε με σεισμοπαθείς σε καταυλισμό, ακριβώς δίπλα του εξερράγη μία αυτοσχέδια σόμπα.

Όπως σημειώνει το Mega πιθανότατα η σόμπα είχε φτιαχτεί από ξύλα μέσα σε ένα βαρέλι και τοποθετήθηκε δίπλα από τον Κοτζά. Τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός μιλούσε με πληγέντες on camera σημειώθηκε η έκρηξη.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Πάνω από 36.100 οι νεκροί, στους 108.000 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 36.187 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 108.000 τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η AFAD. Παράλληλα οι δύο σεισμοί επηρέασαν περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 11 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των: Άδανα, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa και Elazig.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Anadolu, πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, αισθάνθηκαν επίσης τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών, ενώ πάνω από 253.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται επί τόπου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τουρκική Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Ακόμη τουλάχιστον 216.347 άνθρωποι έχουν φύγει από τις περιοχές που διέμεναν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συνολικά 7.098 ξένο προσωπικό από 74 χώρες συνεχίζουν επί του παρόντος τις προσπάθειές τους στα σημεία της καταστροφής.

Στο μεταξύ παρασχέθηκε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε συνολικά 422.844 άτομα, εκ των οποίων 332.049 στη σεισμογενή ζώνη και 90.795 εκτός αυτής. Εκτός από τις ομάδες διάσωσης, 3,2 εκατομμύρια κουβέρτες, 283.410 σκηνές, ομάδες τροφίμων και ψυχολογικής υποστήριξης στάλθηκαν επίσης στις πληγείσες περιοχές, μαζί με περισσότερα από 12.500 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκσκαφέων, τρακτέρ και μπουλντόζες.

Περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια κουβέρτες και 48.271 μονάδες στέγασης εμπορευματοκιβωτίων έχουν σταλεί στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο, δήλωσε η AFAD. Μετά τον αρχικό σεισμό, δημιουργήθηκε αεροπορική γέφυρα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να παραδώσει προμήθειες βοήθειας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Ένας μεγάλος στόλος αεροσκαφών, τέλος συμπεριλαμβανομένων των A-400M, μετέφερε ομάδες έρευνας και διάσωσης και οχήματα στην περιοχή. Τα αεροπλάνα ασθενοφόρων χρησιμοποιούν επίσης την αεροπορική γέφυρα.

Προσωπικό και υλικά διάσωσης και βοήθειας στάλθηκαν στην περιοχή με 121 ελικόπτερα και 75 αεροσκάφη, ανέφερε η AFAD. Συνολικά 26 πλοία διατέθηκαν επίσης στην περιοχή για ναυτιλιακό προσωπικό και προμήθειες βοήθειας και για εκκένωση ανθρώπων.


Ειδήσεις σήμερα:

«Έκανα 8,41 μ. και έφυγα, ένα παπούτσι δεν κάνει τον αθλητή», λέει ο Τεντόγλου

«Πήγαινα στο ιατρείο του, με βίασε πάνω από δύο φορές» κατέθεσε η 12χρονη για τον δερματολόγο

Οικογένεια Λεβέντη - Αλγιαννάκη: Στο «σφυρί» τρία ακόμη ακίνητα για χρέη του γιου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης