Βρετανία: Σε επαφή με τους συμμάχους του το Λονδίνο για τα «μπαλόνια» - «Οι Κινέζοι μπορεί ήδη να μας κατασκοπεύουν»

Βρετανία: Σε επαφή με τους συμμάχους του το Λονδίνο για τα «μπαλόνια» - «Οι Κινέζοι μπορεί ήδη να μας κατασκοπεύουν»

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Ρίτσαρντ Χόλντεν, περιέγραψε την Κίνα ως «εχθρικό κράτος»

mpaloni
Σε επανεξέταση της ασφάλειας του εναέριου χώρου της θα προχωρήσει η Βρετανία, μετά την εισβολή ιπτάμενων  αντικειμένων - κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών και άλλων - στον δυτικό εναέριο χώρο.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», o Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται «σε επαφή με τους συμμάχους» του καθώς ο υπουργός Μεταφορών της χώρας του, Ρίτσαρντ Χόλντεν, ισχυρίζεται ότι η Κίνα μπορεί να έχει στείλει ήδη κατασκοπευτικά μπαλόνια στον εναέριο χώρο της Γηραιάς Αλβιώνας.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σχολιάσει τις ιδιαιτερότητες της εθνικής ασφάλειας, αλλά στοχεύει να διαβεβαιώσει ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύεται, όπως διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, στο βρετανικό δίκτυο.

Οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Λονδίνου έρχονται ένα 24ωρο μετά την κατάρριψη από τους Αμερικανούς και τέταρτου ιπτάμενου αντικειμένου μέσα σε οκτώ ημέρες. Το πρώτο που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου ήταν κατασκοπευτικό μπαλόνι «made in China».

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς του Πεκίνου έχει ήδη παραδεχτεί ότι το ιπτάμενο αντικείμενο ήταν δικό του, ωστόσο επέμεινε ότι ήταν ένα «πολιτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο».

Εκτός από την Ουάσινγκτον, οι ύποπτες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης κινητοποιούν και το Λονδίνο.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Ρίτσαρντ Χόλντεν περιέγραψε την Κίνα ως «εχθρικό κράτος» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «σκληρές διαπραγματεύσεις» με το καθεστώς του Πεκίνου.

Ερωτηθείς εάν κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια θα μπορούσαν να ίπτανται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρίτσαρντ Χόλντεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό. Είναι επίσης πιθανό- και θα το θεωρούσα πιθανό- να υπάρχουν αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης που θα προσπαθήσουν να ενεργήσουν ως εχθρικό κράτος».

«Το είδαμε με τη Ρωσία εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δηλητηριάσεις στο Σάλσμπερι (εκεί όπου εκτυλίχθηκε η υπόθεση δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και για την οποία κατηγορήθηκε η Ρωσία) και άλλες ενέργειες που έχουν κάνει».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους στενούς εταίρους για την ανάλυση πληροφοριών και την αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από τα «μπαλόνια».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας θα χρησιμεύσει για να αποφασιστεί εάν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στην επιτήρηση του βρετανικού εναέριου χώρου.

Χθες, το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είπε χαρακτηριστικά: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του θα επανεξετάσουν τι σημαίνουν αυτές οι εισβολές στον εναέριο χώρο για την ασφάλειά μας. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα άλλο σημάδι του πώς η εικόνα της παγκόσμιας απειλής αλλάζει προς το χειρότερο».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Ο εφιάλτης «νέου Τσέρνομπιλ» στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο

Κατάσκοποι ή UFO τα «μπαλόνια»; Η CIA θα λύσει τον γρίφο

Νεκτάριος Σαντορινιός: Το «αντίο» πολιτικών και κομμάτων για τον θάνατο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης