Καταρρίφθηκε «άγνωστο αντικείμενο» που παραβίασε τον εναέριο χώρο πάνω από τον Καναδά

Καταρρίφθηκε «άγνωστο αντικείμενο» που παραβίασε τον εναέριο χώρο πάνω από τον Καναδά

O Τριντό επιβεβαίωσε ότι διέταξε την κατάρριψη του - Δεν αποκάλυψε καμία πληροφορία σχετικά με τη φύση του αντικειμένου

Collage_Maker-12-Feb-2023-02_07-AM
Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα «αγνώστου ταυτότητας αερομεταφερόμενο αντικείμενο» πάνω από την επικράτεια Γιούκον του Καναδά το Σάββατο, καθώς σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει πολλές από τις λεπτομέρειες της κατάρριψης ενός άλλου άγνωστου αντικειμένου την Παρασκευή πάνω από την Αλάσκα, από αμερικανικό μαχητικό.

Ο Καναδάς έκλεισε τον εναέριο χώρο του πάνω από τμήματα του Γιούκον γύρω στις 4:50 μ.μ. (τοπική ώρα) λόγω μιας «ενεργητικής αεροπορικής άμυνας» και πέντε λεπτά αργότερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επιβεβαίωσε ότι «διέταξε την κατάρριψη ενός αγνώστου αντικειμένου που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο. ”

«Καναδικά και αμερικανικά αεροσκάφη και ένα αμερικανικό F-22 συμμετείχαν στην αποστολή κατάρριψης του αντικειμένου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.



Δεν αποκάλυψε καμία πληροφορία σχετικά με τη φύση του αντικειμένου ή το πού προσγειώθηκαν τα συντρίμιά του και δεν περιέγραψε την επιχείρηση ή τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψή του.

Κλείσιμο
Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις θα «περισυλλέξουν και θα αναλύσουν» τα συντρίμμια του «αντικειμένου», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Άμυνας του Καναδά, η Ανίτα Άναντ, υπογράμμισε επίσης μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν και επαναβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα «υπερασπίζονται πάντα από κοινού» την εθνική τους κυριαρχία.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, πηγές ασφαλείας είχαν πει στο καναδικό Global News ότι τουλάχιστον ένα νέο αερομεταφερόμενο αντικείμενο — πιθανόν ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι — παρακολουθείτο από την Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), η διοίκηση αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής που καλύπτει ΗΠΑ και Καναδά.

norad


Αν και δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο κινούταν σε μεγάλο ύψος στο βόρειο τμήμα της χώρας και ότι στην περιοχή βρισκόντουσαν μαχητικά αεροσκάφη.



Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της κατάρριψης ενός άγνωστου αντικειμένου την Παρασκευή πάνω από την Αλάσκα, από αμερικανικό μαχητικό, το Πεντάγωνο δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια ήταν η προέλευση του αντικειμένου, ποιος ο ρόλος του (κατασκοπευτικός ή άλλος) και πώς βρέθηκε εκεί, σε μια περιοχή που έχει πάντως στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε το αντικείμενο στο βόρειο τμήμα της Αλάσκας το μεσημέρι της Παρασκευής. Το αντικείμενο, που πάντως δεν ήταν μπαλόνι, είχε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και πετούσε σε ύψος 40.000 ποδιών (περίπου 12 χιλιόμετρα).

Οι δύο επιχειρήσεις καταγράφηκαν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αυτού που το Πεντάγωνο περιέγραψε ως κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, η οποία αντέδρασε οργισμένα, αντιτείνοντας πως επρόκειτο για μετεωρολογικό αερόστατο που χρησιμοποιείτο για «επιστημονική έρευνα» κι απλώς εξετράπη της πορεία του και εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.



Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Πλιάτσικο και συμπλοκές στα ερείπια – Βγαίνει ο στρατός, αναστέλλουν τις διασώσεις ξένες αποστολές

Σεισμός στην Τουρκία: 24χρονη αθλήτρια έστειλε μήνυμα στους διασώστες από τα συντρίμμια

Πετρούπολη: «Είμαι παντρεμένη, άφησέ με» - Υπό την απειλή όπλου ο βιασμός της 28χρονης σε μπαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης