Σεισμός στην Τουρκία: Πλιάτσικο και συμπλοκές στα ερείπια – Βγαίνει ο στρατός, αναστέλλουν τις διασώσεις ξένες αποστολές

Σεισμός στην Τουρκία: Πλιάτσικο και συμπλοκές στα ερείπια – Βγαίνει ο στρατός, αναστέλλουν τις διασώσεις ξένες αποστολές

Επικίνδυνη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας ενώ πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά λεηλασιών – Με βαριά τιμωρία απειλεί ο Ερντογάν, ανήσυχες αποστολές από Γερμανία και Αυστρία

pliatsiko
Την ώρα που οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται για έκτη ημέρα -και ενώ ακόμη υπάρχουν ελπιδοφόρες ειδήσεις από τα ερείπια των καταστροφικών σεισμών- έχει αρχίσει ο αγώνας για να περιοριστούν οι πλιατσικολόγοι που λυμαίνονται τα χιλιάδες ερειπωμένα σπίτια.

Το Σάββατο καταγράφηκαν τουλάχιστον 48 συλλήψεις για λεηλασίες σε οκτώ διαφορετικές σεισμόπληκτες επαρχίες. Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες μετά τον σεισμό. Από τους υπόπτους, 42 συνελήφθησαν στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας. Στην κατοχή τους  βρέθηκαν τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Ασυνείδητοι έχουν βρει την ευκαιρία να κλέψουν πράγματα από τα ερείπια, δίπλα σε σορούς και εγκλωβισμένους. Αρκετοί από τους πλιατσικολόγους, ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί την ώρα που έκλεβαν και οι αντιδράσεις σε βάρος τους... μόνο φιλικές δεν ήταν.

Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν βίντεο με ξυλοδαρμούς όσων έχουν πιαστεί να λεηλατούν τα ερείπια. Σε ένα από αυτά φαίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να χαστουκίζουν έναν άλλον άνδρα που πιάστηκε να κλέβει σούπερ μάρκετ.





Κλείσιμο


Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάστηκε να επέμβουν και οι δυνάμης της τάξης, ακόμη και στρατιώτες, για να γλιτώσουν οι κλέφτες από τα χειρότερα.



Σε άλλες περιπτώσεις, οι αρχές έχουν συγκεντρώσει πλιατσικολόγους σε συγκεκριμένα σημεία, τους έχουν ακινητοποιήσει και με δυνατά χαστούκια, επιχειρούν να τους συνετίσουν.



Άλλοι ήταν περισσότερο θρασείς και δεν δίσταζαν να αρπάζουν ότι έβρισαν μπροστά τους από καταστήματα.

Marketleri yağmaladılar!

Οι αρχές, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μπορούν να θέσουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες για λεηλασία για επτά ημέρες, αντί για τέσσερις όπως συνήθως γίνεται.

Στο Reuters Τουρκάλα διασώστρια είπε ότι πολλοί από τους πλιατσικολόγους έχουν μαχαίρια. «Σήμερα έπιασαν έναν και ο κόσμος τον κυνηγούσε», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι ο στρατός είναι στον δρόμο κατευθύνοντας την κυκλοφορία και μοιράζοντας τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην πληγείσα περιοχή.

Από τις σεισμόπληκτες περιοχές όπου βρίσκεται, υπενθύμισε ότι οι πληγείσες περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αυτό σημαίνει ότι εφεξής όσοι εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει παραδεχτεί και σε άλλη δήλωση ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δεν ανέφερε ποια είναι τα περιστατικά των λεηλασιών.

Προβλήματα ασφαλείας στις πληγείσες περιοχές καταγράφουν και τουλάχιστον δύο ξένες αποστολές διάσωσης.

Το Σάββατο δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν το Σάββατο τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.

Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

Νωρίτερα το Σάββατο παρόμοια απόφαση είχε λάβει και η ομάδα αρωγής της Αυστρίας.

«Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η θλίψη σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οργή. Επομένως θα παραμείνουμε στην κοινή βάση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας για την ώρα», είπε στο Reuters ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της ISAR Στέφαν Μπάγερ. Πρόσθεσε ότι οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αναφέρει συγκρούσεις στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε σήμερα Σάββατο την κατάσταση ασφαλείας επισημαίνοντας ότι έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λεηλασιών.

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για λίγο τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.

Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως. Η χώρα έχει στείλει 87 ειδικούς και οκτώ σκύλους διασώστες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο βρέφη, από την Τρίτη που μετέβη στην περιοχή. Χθες εστάλη μια ακόμη ομάδα από 12 Ελβετούς διασώστες.


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: «Επικήρυξαν» τους κατασκευαστές των... χάρτινων κτιρίων - 12 συλλήψεις

Σεισμός στην Τουρκία: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα ερείπια της Αντιόχειας - Άκουσαν φωνές επιζώντων 132 ώρες μετά τον σεισμό

Μεθώνη: Φίλος του ζευγαριού λέει ότι άφησαν σημείωμα στην κόρη τους - «Θα σ' αγαπάμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης