Σεισμός στην Τουρκία - γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Μητσοτάκης αντέδρασε πρώτος»

Σεισμός στην Τουρκία - γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Μητσοτάκης αντέδρασε πρώτος»

«Η Αθήνα βοηθά την ευρισκόμενη σε κατάσταση ανάγκης Άγκυρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά» γράφει η FAZ

mitsotakis_ypoyrgiko_arthro
Με τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό ασχολούνται πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία υπενθυμίζουν τη «διπλωματία των σεισμών».

Το Δίκτυο RND σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του τούρκου προέδρου, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό. «Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες. Κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι, αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι θα έρθουν οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην άμεση απόφαση της Ελλάδας να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες από τον σεισμό αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο υπό τον τίτλο: «Ενωμένοι στην καταστροφή;» και υπότιτλο: «Η Αθήνα βοηθά την ευρισκόμενη σε κατάσταση ανάγκης Άγκυρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά». Ο αρθρογράφος ανατρέχει στη «διπλωματία των σεισμών» που ξεκίνησε το 1999, ενώ τονίζει ότι «είναι αξιοσημείωτο και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν», αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Καταστροφή στην Τουρκία: Θα φέρει ξανά κοντά ο σεισμός τους δύο αντιπάλους Ελλάδα και Τουρκία;» και υπότιτλο «Η Ελλάδα βοηθά την Τουρκία να αντιμετωπίσει τον σεισμό. Η καταστροφή θα μπορούσε να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι η Αθήνα και η 'Αγκυρα μπορούν να είναι καλοί γείτονες, όταν αυτό χρειάζεται». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς «κατά πόσον οι εχθρικά διακείμενοι γείτονες θα συμφιλιωθούν και αυτή τη φορά, όπως είχε συμβεί το 1999», λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται και στις δύο χώρες.

Η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει ανταπόκριση με τίτλο «Η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα» και υπότιτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε πρώτος. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι εχθρικοί γείτονες πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Έτσι ήταν το 2020 με τον σεισμό στη Σμύρνη».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για τον βιασμό

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν - «Ήταν απροετοίμαστος» τον κατηγορεί η αντιπολίτευση

Μανούσος Βολουδάκης: Όταν μίλησε για τον καρκίνο δύο μήνες πριν τον θάνατό του - «Πολλαπλό σοκ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης