Σεισμός στην Τουρκία: Με €494 στους σεισμόπληκτους, ο Ερντογάν μετρά αντιδράσεις στα ερείπια ενόψει εκλογών

Σεισμός στην Τουρκία: Με €494 στους σεισμόπληκτους, ο Ερντογάν μετρά αντιδράσεις στα ερείπια ενόψει εκλογών

Μετά την κήρυξη τρίμηνης έκτακτης ανάγκης σε περιοχές 13,5 εκατ. κατοίκων, οι αντιδράσεις των πολιτών στις εξαγγελίες μπορούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις

ERDOGAN_KOSMOS
Μπροστά σε μια καταστροφή μυθικών διαστάσεων, ανθρωπιστική και οικονομική, βρίσκεται η Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο οποίος ισοπέδωσε πόλεις στα νότια της χώρας, έχει αφήσει μέχρι τώρα περίπου 9.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ακόμα περισσότερους άστεγους.

Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα έμπαινε σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει των εκλογών που είχε ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν για τις 14 Μαΐου.

Με αυτά τα δεδομένα, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ήδη πως ήταν απροετοίμαστος μπροστά στον όλεθρο που βιώνει η χώρα και την εξωτερική βοήθεια να είναι συγκεκριμένη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στα ερείπια του Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία. Εκεί, απευθυνόμενος σε απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι θρηνουν για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και έμειναν, ξαφνικά, χωρίς στέγη μέσα στο ψύχος, είχε απολογητικό τόνο, παραδεχόμενος μεν ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό, ωστόσο οι επιχειρήσεις, σταδιακά, βελτιώνονται, όπως είπε. Δεν έμεινε όμως εκεί, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων.

Turkey's Erdogan visits earthquake-hit city


«Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», είπε, επιδιώκοντας, προφανώς, να «μετρήσει» τις αντιδράσεις του κόσμου και να σκεφτεί την επόμενη κίνηση, ως προς τις εκλογές, μετά την κήρυξη των 10 επαρχιών σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Βάσει συντάγματος, έχει το δικαίωμα, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, να παρατείνει τις εκλογές για έξι μήνες. Την απάντηση, ωστόσο, στο ερώτημα αυτό και αν ο Τούρκος πρόεδρος χρειαστεί, ενδεχομένως, περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του πριν τις κάλπες, θα τη «δώσουν« οι Τούρκοι πολίτες και ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχτούν τις σημερινές εξαγγελίες του.

Κλείσιμο
Για την ώρα, πάντως, το κλίμα δεν είναι καλό για τον Ερντογάν. Και αυτό αποτυπώθηκε σε σημερινό βίντεο που δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμάνμαρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται πως «η βοήθεια είναι ανεπαρκής» ενώ οι κάτοικοι στο βάθος φωνάζουν ρωτώντας «πού είναι το κράτος;». Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα, ενώ ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να ακούν ειδήσεις από τις αρχές και να αγνοήσουν τους «προβοκάτορες».

Τι απέγινε ο «φόρος σεισμού»

Η αντιπολίτευση αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζουν οργή και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά.

Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και στην ανεύρεση πόρων για τους σεισμόπληκτους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε βοήθημα 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων. «Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», είπε.

Ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.

«Θα τους είχαμε σώσει, αν είχατε έρθει χθες»

Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς σύμφωνα με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παραδοσιακά και κυβερνητικά μίντια φιμώνουν την κριτική που ασκούν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές.

Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, που ναι μεν παραδέχθηκε προβλήματα, αλλά τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και τα αεροδρόμια. Ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει σε προεκλογική περίοδο μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της θητείας του. «Το κράτος κάνει τη δουλειά του» είπε, με πολλούς πολίτες να απαντούν οργισμένα ότι το κράτος άργησε υπερβολικά. «Γιατί δεν ήρθατε χθες που ακούγονταν φωνές από τα χαλάσματα;» είπε μια γυναίκα με μια άλλη να λέει με δάκρυα «θα τους είχαμε σώσει, αν είχατε έρθει χθες».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία

Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης

Η Aστυνομία «αγγίζει» τους ληστές της Rolex - Tα τρία λάθη που τους πρόδωσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης