Η Gazprom θέλει να δημιουργήσει τον δικό της στρατό στο μοντέλο της «Wagner»

Η Gazprom θέλει να δημιουργήσει τον δικό της στρατό στο μοντέλο της «Wagner»

Επιστολή που κατέχει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία έδωσε «πράσινο φως» στον πετρελαϊκό γίγαντα

gazprom1
Τη δική του «Wagner» θέλει να αποκτήσει ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, προφανώς για λόγους ασφαλείας.

Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου φιλοδοξεί να αποκτήσει τη δική του ιδιωτική πολιτοφυλακή, σαν κι αυτή που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Αυτό αναφέρει ρωσική επιστολή που έχει περιέλθει στα χέρια του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την επιστολή, η Μόσχα έδωσε το «πράσινο φως» για την δημιουργία ιδιωτικού στρατού εντός των ρωσικών εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου, καθώς οι μάχες εντείνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας και ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει μία μεγάλη επίθεση, έναν χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Το έγγραφο, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, αναρτήθηκε στα social media.

Το σχετικό διάταγμα, με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου του 2023, φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Μισούστιν, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επικαλείται την «Παράγραφο 1 του άρθρου 97 του ομοσπονδιακού νόμου για την ασφάλεια σύνθετων εγκαταστάσεων καυσίμου και ενέργειας» για να «παραχωρήσει στη δημόσια ανώνυμη εταιρεία “Gazprom Neft” το δικαίωμα να ιδρύσει έναν ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ιδρυτές του ιδιωτικού οργανισμού ασφάλειας της Gazprom θα είναι η «PJSC Gazprom Neft» με ποσοστό 70% και η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας «Staff-Center», με 30%, όπως διευκρινίζουν οι ουκρανικές αρχές.



Τι ισχύει στη Ρωσία με τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές

Επισήμως, στη Ρωσία απαγορεύονται οι ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Ωστόσο το Κρεμλίνο μπορεί, μέσω ειδικών καταστατικών, να δώσει την έγκρισή του. Με αυτόν τον τρόπο η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner επιχειρεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση όμως της Gazprom, τα πράγματα είναι είναι διαφορετικά, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η δημιουργία μιας στρατιωτικής «οργάνωσης» είναι πράγματι νόμιμη για τις εταιρείες πετρελαίου στη Ρωσία. Έτσι, οι εταιρείες του κλάδου έχουν νομίμως το δικαίωμα να δημιουργήσουν έναν «ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, «η κούρσα εξοπλισμών συνεχίζεται στη Ρωσία μεταξύ των κύριων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι εργάζονται με όρεξη για τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών, όπως ο “SMP Wagner” του Γεβγένι Πριγκοζίν», άλλοτε σεφ του Κρεμλίνου που σήμερα είναι το «δεξί χέρι» του Πούτιν και αρχηγός της παραστρατιωτικής του ομάδας.



Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία


Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης


Η Aστυνομία «αγγίζει» τους ληστές της Rolex - Tα τρία λάθη που τους πρόδωσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης