Ιταλία: Τα παιδιά χωρισμένων γονιών μπορούν να κρίνουν εάν θα έχουν σχέσεις με τους παππούδες, αποφάσισε Διακστήριο

Ιταλία: Τα παιδιά χωρισμένων γονιών μπορούν να κρίνουν εάν θα έχουν σχέσεις με τους παππούδες, αποφάσισε Διακστήριο

Τα παιδιά υποχρεώνονταν, βάσει απόφασης δικαστηρίου του Μιλάνου, να έχουν επαφή με τον παππού και τη γιαγιά, από την πλευρά του πατέρα τους - Η προσφυγή γονέων στο Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τα δεδομένα

pappous_paidi
Μια ανεπιθύμητη σχέση παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες δεν μπορεί να τους επιβληθεί δια νόμου, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο δικαστήριο της Ρώμης ακυρώνοντας δύο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των παιδιών να αποφασίζουν εάν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους παππούδες τους.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία υποχρέωση να δουν τους συγγενείς τους, αν δεν το επιθυμούν».

Ουσιαστικά ακύρωσε την απόφαση δικαστηρίου του Μιλάνου, όπως και του Εφετείου που επέβαλε στα παιδιά να περνούν χρόνο με τον παππού και τη γιαγιά τους από την πλευρά του πατέρα τους.

Η πολύχρονη υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης όταν οι παππούδες κι ένας θείος από την πλευρά του πατέρα των παιδιών, ζήτησαν από δικαστήριο ανηλίκων του Μιλάνου να έχουν επαφές με τα παιδιά.

Οι συγγενείς εξέφρασαν παράπονα ότι δεν μπορούσαν να τα βλέπουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης των γονέων.

Τόσο το δικαστήριο ανηλίκων όσο και το εφετείο του Μιλάνου δικαίωσαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες το 2019 δίνοντας εντολή να βλέπουν τα εγγόνια τους, παρουσία όμως μιας κοινωνικής λειτουργού.

Κλείσιμο
Επιπλέον, προειδοποίησαν τους γονείς για πιθανές ψυχολογικές πιέσεις στα παιδιά τους εάν τους στερήσουν τις επαφές με τους στενούς συγγενείς τους.

Οι γονείς όμως υποστήριξαν ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στα παιδιά εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικογενειακών εντάσεων κι έτσι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει επίσης ότι, ενώ δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι τα δύο παιδιά «θα ωφεληθούν από έναν δεσμό με τους στενούς συγγενείς, το ζευγάρι είχε εκφράσει την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι δεν μπορούσε να αναγκάσει τα παιδιά του να έρχονται σε επαφή με τους παππούδες, κυρίως όταν το περιβάλλον είναι εχθρικό. Ως εκ τούτου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα συμφέροντα των παιδιών πρέπει να υπερισχύουν έναντι των στενών συγγενών κι ότι δεν μπορεί να επιβληθεί «μια ανεπιθύμητη σχέση», ακόμη περισσότερο εάν τα παιδιά είναι «ικανά να μπορούν να έχουν κρίση έχοντας συμπληρώσει το 12ο έτος».

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με νόμο για το οικογενειακό δίκαιο που θεσπίστηκε στην Ιταλία το 2006, ένα παιδί έχει το δικαίωμα να έχει σχέσεις με τον παππού και τη γιαγιά του, ακόμη και αν οι γονείς του χωρίσουν.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν από το δικαστήριο να κρίνει εάν η απόφαση ενός γονέα να τους απαγορεύσει τις επαφές με τα εγγόνια τους, βλάπτει την ευημερία τους και ως εκ τούτου θεωρείται παράνομη.


Ειδήσεις σήμερα:

Bullying Βαρεμένου σε Άννα Καραμανλή: Της πήρε φωτογραφία από τα χέρια και την πέταξε - Βίντεο

«Παιδί μου!» - Η κραυγή του πατέρα του Τουρούτσικα όταν έφτασε το φέρετρο - Βίντεο

Τζένιφερ Λόπεζ: Αναζητά αγοραστές - Πουλάει την έπαυλή της για $42.500.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης