Politico: Σπεύδει... βραδέως η ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας - Δεν αναμένεται πρόοδος άμεσα

Politico: Σπεύδει... βραδέως η ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας - Δεν αναμένεται πρόοδος άμεσα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στο Κίεβο για την πρώτη Σύνοδο Ουκρανίας - ΕΕ, αλλά δεν θα υποσχεθούν γρήγορη ένταξη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται προσχέδιο της ανακοίνωσης

zelensky_ee__1_
«Κρύο νερό» στις προσδοκίες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να ρίξουν οι Βρυξέλλες. Σε αυτό συμπέρασμα καταλήγει το Politico, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν θα υποσχεθούν γρήγορη ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το αμερικανικό μέσο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, περί ελπίδας για ένταξη στην ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, έγγραφο που επικαλείται το Politico δίνει μόνο ασαφή στοιχεία για τη διαδικασία ένταξης.

«Η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της όταν όλες οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Κομισιόν υλοποιηθούν» επισημαίνεται στο σχετικό προσχέδιο.

«Η Ουκρανία υπογράμμισε τη δέσμευσή της για εκπλήρωση όλων των απαραίτητων αιτημάτων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό» σημειώνεται δε.

Κλείσιμο
«Η διατύπωση στο προσχέδιο συνιστά σημαντική οπισθοχώρηση από ορισμένες χώρες της ΕΕ ύστερα από υπερβολική υποσχεσιολογία στην Ουκρανία, με το Κίεβο - από τη μεριά του - να επιζητά τη συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο. Παρόλο που οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ δεν θα παρευρεθούν στη Σύνοδο της Παρασκευής, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συνεργαστεί με τις χώρες της Ένωσης για το τελικό ανακοινωθέν» γράφει, ακόμη, το Politico.

Υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χορήγησαν, τον Ιούνιο, στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όμως, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, η συγκεκριμένη κίνηση ήταν πολύ ευκολότερη από το να προχωρήσει το ουκρανικό ζήτημα μέσα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της ΕΕ «που απαιτούνται ώστε να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τα βυζαντινά συστήματα και τους κανόνες της Ένωσης».

«Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια και συχνά σταματά για μεγάλες περιόδους» επισημαίνει το Politico, που υπογραμμίζει το κλίμα διχασμού στην ΕΕ σχετικά με την ταχύτητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Phantom: Θρήνος για τους δύο πιλότους - Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θέλει τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

Βρετανία: Υπουργός ζητά από τους απεργούς να είναι ρεαλιστές φορώντας Rolex €11.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης