«Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»: Ο Τζόνσον αφηγείται πώς τον απείλησε ο Πούτιν

«Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»: Ο Τζόνσον αφηγείται πώς τον απείλησε ο Πούτιν

Nτοκιμαντέρ του BBC μεταφέρει μία συνδιάλεξη των δύο αντρών έπειτα από επίσκεψη του Τζόνσον στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022

johnson_putin_xr
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον «απείλησε» μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία, λέγοντάς του πως «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει».

Στο ντοκιμαντέρ αυτό τριών επεισοδίων, το πρώτο από τα οποία θα μεταδοθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι του BBC, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται σε «πολύ μακροσκελή» και «εξαιρετική» συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.



Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο κ. Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.

Κλείσιμο
«Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (...) Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε ‘Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει’, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου ‘θα πολεμήσουν’, μου απάντησε ‘η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν’. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο κ. Γουάλας.

«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν ‘Βράνιε’ στα ρωσικά. ‘Βράνιε’ σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».

«Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: ‘Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα’. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, διατείνεται ο κ. Γουάλας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Η Τουρκία να λογοδοτήσει για το πώς οδήγησε την ελληνική μειονότητα στα πρόθυρα εξαφάνισης, λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Θεοδωρικάκος: «Αθλιότητα το δημοσίευμα για την οικογένεια μου, θα προσφύγω δικαστικά»


Survivor All Star: Ο Χάρος επέστρεψε, ο Κρις Σταμούλης στον τάκο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης