Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σώζουν 230 μετανάστες στη Μεσόγειο - Έλαβαν άδεια να τους αποβιβάσουν στη βόρεια Ιταλία

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σώζουν 230 μετανάστες στη Μεσόγειο - Έλαβαν άδεια να τους αποβιβάσουν στη βόρεια Ιταλία

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της Ιταλίας δίνει άδεια ελλιμενισμού στα πλοία των ΜΚΟ σε πόλεις που απέχουν πολύ από τους τομείς έρευνας και διάσωσης όπου επιχειρούν, αναγκάζοντας τα να μένουν στη θάλασσα για ημέρες κάθε φορά

migrant
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) διέσωσε 230 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πάνω από 80 ανήλικους κι ένα βρέφος, κατά τη διάρκεια τριών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο μέσα σε λίγες ώρες.

Το πλοίο έρευνας και διάσωσης της ΜΚΟ διέσωσε 69 ανθρώπους που επέβαιναν σε λαστιχένια βάρκα το βράδυ της Τρίτης και άλλους 61 από δεύτερη βάρκα το πρωί χθες Τετάρτη, σύμφωνα με την ίδια.

Ακόμη 107 άνθρωποι διασώθηκαν κατόπιν από άλλα πλεούμενα.



Οι επιχειρήσεις διεξήχησαν σε διεθνή ύδατα, όχι μακριά από τις ακτές της Λιβύης.

Κλείσιμο
Μετά την αρχική διάσωση, η ιταλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να κινηθεί προς την πόλη Λα Σπέτσια (Λιγουρία, βόρεια) για να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το Geo Barents αρνήθηκε ωστόσο να υπακούσει στην εντολή να πλεύσει προς τη Σπέτσια άμεσα, μετά την πρώτη διάσωση, καθώς έλαβε κλήση από ανθρώπους που κινδύνευαν, τόνισε η οργάνωση. Πήγε να σώσει κι άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, το πλοίο έχει πλέον χαράξει πορεία προς βορρά για να φθάσει στη Σπέτσια, που απέχει 1.200 χιλιόμετρα.



Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της Ιταλίας δίνει άδεια ελλιμενισμού στα πλοία των ΜΚΟ σε πόλεις που απέχουν πολύ από τους τομείς έρευνας και διάσωσης όπου επιχειρούν, αναγκάζοντας τα να μένουν στη θάλασσα για ημέρες κάθε φορά. Εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν πως πρόκειται για συστηματική πολιτική της κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι με σκοπό να παρεμποδιστούν και να αποθαρρυνθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι από την πλευρά του κατηγόρησε για ακόμη μια φορά χθες Τετάρτη τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πως ενθαρρύνουν τους μετανάστες να αποπειρώνται το επικίνδυνο ταξίδι.

«Η παρουσία των ΜΚΟ (...) εγγυάται πως λαστιχένιες βάρκες αποπλέουν ξανά», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Σε γυναικείες φυλακές τρανς κρατούμενη που βίασε δύο κοπέλες πριν αλλάξει φύλο


Τα λένε στο Μιλάνο για το Qatargate Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς - Στο τραπέζι οι λογαριασμοί Παντσέρι και Τζόρτζι

Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του 47χρονου στην Καλαμάτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης