Γερμανία: Στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Γερμανία: Στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Σολτς: Εμπειστευθείτε με, ήταν σωστή απόφαση  - Σε 3 μήνες η πρώτη παράδοση - Αρχικά θα σταλούν 14 άρματα μάχης

leopard_tank_new_xr
Στην ανακοίνωση ότι η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερστραϊτ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες.

Παράλληλα το Βερολίνο δίνει το «πράσινο φως» για επανεξαγωγή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης και από άλλες σύμμαχες χώρες. Όπως σημειώνει το Sky News η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία να στείλουν τα ίδια άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη "γραμμή" της υποστηρίξης της Ουκρανίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

Στόχος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν δύο τάγματα με Leopard 2 με τη Γερμανία να κάνει το πρώτο βήμα στέλνοντας συνολικά 14 τέτοιου τύπου άρματα μάχης.

Η Γερμανία θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών που θα αναλάβουν θέσεις χειριστών με το Βερολίνο να παρέχει και υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας το πρώτο Leopard 2 αναμένεται να παραδοθεί στην Ουκρανία σε τρεις μήνες.

Σολτς: Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης

Επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών και ο Όλαφ Σολτς για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ύστερα και από τις πιέσεις των χωρών της Βαλτικής.

Κλείσιμο
«Έχουμε προχωρήσει βήμα βήμα και οδηγήθηκαμε σε αυτήν την απόφαση» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία έπραξε το σωστό.

Στην Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός καγκελάριος διεμήνυσε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Μιλώντας για την απόφαση να σταλούν τα άρματα μάχης και δίνοντας άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους, ο Σολτς έκανε λόγο για μια  «σωστή αρχή».

«Υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ανησυχούν. Σε αυτούς τους πολίτες θέλω να πω: Εμπιστευτείτε με! Εμπιστευτείτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση!» συνέχισε. 

 «Θα ήταν σοβαρό λάθος να προχωρήσουμε μόνοι μας, πρέπει να συντονιστούμε με τους συμμάχους μας» σημείωσε, δε, κατά την ομιλία του ο Γερμανός καγκελάριος. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Πολωνία είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στη Γερμανία για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard 2 όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2». «Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Η πρώτη ρωσική αντίδραση 

Σε μια πρώτη αντίδραση η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία σημαίνει πως εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη του έναντι της Ρωσίας» που προκύπτει από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σ' αυτή», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων και δημιουργεί αμφιβολίες για την πιθανότητα να εξομαλυνθούν στο προβλεπτό μέλλον», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως τέτοια όπλα το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν τον πόλεμο και τα βάσανα στην Ουκρανία και ότι η Δύση «αυταπατάται» αν πιστεύει κάτι διαφορετικό.

«Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του Ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη το δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς», δήλωσε ο Νετσάγεφ.

«Με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο 'ανατολικό μέτωπο', κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε θανάτους όχι μόνο ρώσων στρατιωτών, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του σχολίασε δια του εκροσώπου του ότι τα άρματα μάχης Abrams που θα σταλούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ θα «καούν», λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αποστολές είναι μια ακριβή τρέλα. Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ οι αποστολές των Abrams δεν επιβεβαιώνονται, εντούτοις θα είναι σπατάλη χρημάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», δήλωσε. «Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Ο Παπαδάκης σταμάτησε τον καβγά Γεωργιάδη-Ζαχαριάδη με... σφύριγμα

Απάτη η συνάντηση του οδηγού με αρκούδα στην Πέλλα - Δείτε τις επίμαχες αναρτήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο προπονητής του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Κώστας Τζιδημόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης