Ισπανία: Μία στις δύο οικογένειες πληρώνει ιδιαίτερα για τα παιδιά της

Ισπανία: Μία στις δύο οικογένειες πληρώνει ιδιαίτερα για τα παιδιά της

Γιατί επιλέγουν τα νοικοκυριά αυτή τη «σκιώδη εκπαίδευση» για τα παιδιά τους

woman-notebook-working-girl
Σχεδόν μία στις δύο οικογένειες στην Ισπανία πληρώνουν για μαθήματα στο σπίτι για τα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα από think tank.

Το 47% των νοικοκυριών με παιδιά σχολικής ηλικίας επέλεξαν τα ιδιαίτερα, δαπανώντας μεταξύ 2019 και 2020 συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, έδειξε η έρευνα.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέγουν αυτή τη «σκιώδη εκπαίδευση» διαφέρει ανάλογα με το εισόδημα. Οι πλουσιότερες οικογένειες καταφεύγουν στα ιδιαίτερα -και μάλιστα ξοδεύουν πολλά- για να τελειοποιήσουν και να διευρύνουν τις γνώσεις των παιδιών τους, ενώ αυτές με χαμηλότερο εισόδημα το κάνουν για επανάληψη και αφομοίωση των γνώσεων από το σχολείο.

Τα περισσότερα μαθήματα (46% στο σύνολο) αφορούν ξένες γλώσσες και ειδικά τα αγγλικά. Οι πλουσιότερες οικογένειες, από την άλλη, πληρώνουν για καλλιτεχνικά μαθήματα κατ’οίκον.

Τα δύο τρίτα των δαπανών για ιδιαίτερα ήταν για μαθητές στα δημόσια σχολεία και τα υπόλοιπα για μαθητές ιδιωτικών ή ημι-ιδιωτικών σχολείων (concertado). Ωστόσο τα ποσά ανά οικογένεια ήταν διαφορετικά: περίπου 235 ευρώ κατά μέσα όσο δαπανήθηκαν για τα παιδιά των δημόσιων σχολείων, 300 ευρώ για τα ημιιδιωτικά και πάνω από 600 ευρώ για τα παιδιά ιδιωτικών σχολείων.

Τα έξοδα αλλά και το είδος των ιδιαίτερων που επιλέγει κάθε οικογένεια «δείχνουν» τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη χώρα, σημειώνει ο Guardian.

Τα μαθήματα για να ενισχύσει το παιδί της γνώσης τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα για τους μαθητές ιδιωτικών σχολείων, αλλά το 30-40% των ημιιδιωτικών και δημόσιων σχολείων.

Τα ιδιαίτερα για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων γίνονται, όπως δείχνει η έρευνα, για να διευρύνουν το πλεονέκτημά τους για την είσοδο στα καλά πανεπιστήμια – φαινόμενο που εμφανίζεται στην Ευρώπη και (πολύ περισσότερο) στην Ασία.



Ειδήσεις σήμερα:

Ιστορικό ρεκόρ με θερμοκρασία αυξημένη κατά 15°C για τη σημερινή Τετάρτη

Ο Καλογρίτσας έδωσε SMS του Παππά για τους μετόχους του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» - Ο Ιβάν, ο Μάρης και ο... Α2

Μοσχάτο: Τρεις άγριους ξυλοδαρμούς σε 15 μέρες είχε υποστεί ο 50χρονος ασφαλιστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης