Βουλή των Αντιπροσώπων: Η μεγάλη παραχώρηση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό για την εκλογή Μακάρθι

Βουλή των Αντιπροσώπων: Η μεγάλη παραχώρηση που έλυσε τον γόρδιο δεσμό για την εκλογή Μακάρθι

Τι υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος στους αντάρτες του Τραμπ - Πόλωση, παζάρια, ακόμα και κεφαλοκλειδώματα στη Βουλή των ΗΠΑ

makarthi-sfiri
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι από το πρωί του Σαββάτου (7/1) ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι μετά από συνολικά 15 ψηφοφορίες σε μια κρίση που όμοια της δεν είχε γνωρίσει το συγκεκριμένο Σώμα για περισσότερο από έναν αιώνα.

Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο να υπάρξει εκλογή χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων αλλά και παραχωρήσεις από τον Μακάρθι ειδικά απέναντι στους σκληροπυρηνικούς «τραμπικούς» βουλευτές που μέχρι και την τελευταία στιγμή είχαν υψώσει τοίχος για τη μη εκλογή του.

BREAKING: Kevin McCarthy wins House speakership on 15th ballot


Αυτό που φαίνεται να «ξεκλείδωσε» την εκλογή Μακάρθι ήταν η συμφωνία του σε μια απαίτηση των σκληροπυρηνικών σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Αυτό, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Κλείσιμο
Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ιδίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να συγκατατεθεί σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού των ΗΠΑ που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατ΄επανάληψη κλείσει τμήματα της κυβέρνησης και έχουν σπρώξει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Δεν είναι τυχαιο εξάλλου ότι ο Μακάρθι εξελέγη χάρη στα έξι «παρών» από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που του επέτρεψαν να βρεθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με 216 ψήφους, λιγότερες, δηλαδή, από τις μισές του Σώματος.

Παραλίγο να πέσουν και μπουνιές

Ενδεικτική του παζαριού που προηγήθηκε της εκλογής Μακάρθι το περιστατικό στην 14η ψηφοφορία με αφορμή την απόφαση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Ματ Γκατζ να απέχει μετά από συνομιλία που είχε με τον νέο, πια, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το Fox News ο Γκατζ ακούστηκε να λέει την λέξη «επιτροπή» (σ.σ. είναι μέλος της Armed Services Committee) με τον συνάδελφό του Μάικ Ρότζερς ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής αυτής να κινείται απειλητικά προς το μέρος του και χρειάστηκε η παρέμβαση ενός τρίτου Ρεπουμπλικανού, του Ρίτσαρντ Χάντσον, για να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα κάνοντας κεφαλοκλείδωμα στον Ρότζερς.

Ο τελευταίος, μάλιστα, ακούστηκε να λέει προς τον Γκατζ «δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό».

Rep. Mike Rogers Held Back from Confronting Matt Gaetz


Τα συγχαρητήρια Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών».

«Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα», ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

«Είμαι χαρούμενος που τελείωσε», δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.


Ειδήσεις σήμερα:

Επιτέλους, πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την 15η ψηφοφορία ο Κέβιν Μακάρθι

Η Καϊλή έπαιξε δύο ώρες με την κόρη της στη φυλακή και ήταν χαρούμενη

H Ολυμπία Χοψονίδου βούτηξε να πιάσει τον σταυρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης