Κορωνοϊός: Τρέχουν να προλάβουν νέο «ξέσπασμα» - Μέτρα σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Κορωνοϊός: Τρέχουν να προλάβουν νέο «ξέσπασμα» - Μέτρα σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών για όσους έρχονται από την Κίνα

covid_china_airport_main_1
Με ταχείς ρυθμούς, η μία μετά την άλλη, οι χώρες «οχυρώνονται» απέναντι στην Κίνα, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που εμφανίζονται εκεί, αλλά και τους φόβους για νέες μεταλλάξεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19, 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ως απάντηση στην άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση, ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα, ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα» εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία). Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν ενδεχόμενες νέες παραλλαγές του ιού.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός. Τα μέτρα θα αναθεωρούνται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχει το Πεκίνο.

Γαλλικές ανακοινώσεις

Νωρίτερα σήμερα, μετά την Ισπανία και το Ισραήλ, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Κλείσιμο
Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, που επέβαλε περιορισμούς. Οι ταξιδιώτες, εκτός του ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους, καλούνται να φορούν και μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Μέτρα αντίστοιχα με τα γαλλικά έχει λάβει και η Ισπανία. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν επίσης προβεί σε παρόμοιες αποφάσεις, ενώ το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα, θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται ακόμα και τα λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα.

Η Νότια Κορέα, ακόμη, ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2α Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Το Ισραήλ επιβάλλει Covid test σε ταξιδιώτες από την Κίνα - Έτοιμη για νέα μέτρα η Ιταλία

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στη χώρα. Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά της Covid, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.

Χθες, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην ΕΕ για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά.

Ιταλία: Έτοιμη να λάβει νέα μέτρα κατά του Covid αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Την ίδια ώρα, η Ιταλία, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

Τη Δευτέρα θα αξιολογήσει την κατάσταση το Βέλγιο

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αρχές του Βελγίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφία: shutterstock




Ειδήσεις σήμερα:

Ηχηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θ' ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

ΗΠΑ: Ως πρόεδρος, ο Τραμπ επικαλείτο ζημίες, για να μην πληρώνει φόρους - Δεν έδωσε ούτε... σεντ το 2020

Φιλιππίνες: Ο διάσημος σεφ Jason Atherton έπαιξε μπουνιές σε μπαρ γιατί παρενόχλησαν την κόρη του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης