ΗΠΑ: Ως πρόεδρος, ο Τραμπ επικαλείτο ζημίες, για να μην πληρώνει φόρους - Δεν έδωσε ούτε... σεντ το 2020

ΗΠΑ: Ως πρόεδρος, ο Τραμπ επικαλείτο ζημίες, για να μην πληρώνει φόρους - Δεν έδωσε ούτε... σεντ το 2020

Το διάστημα 2015-2020, Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ δήλωναν, κατά περιόδους, «αρνητικό» εισόδημα και είχαν ελάχιστη ή καμία φορολογική υποχρέωση

trump-melania
Στο φως της δημοσιότητας έδωσε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων έξι ετών του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι φορολογικές δηλώσεις του τέως προέδρου από το 2015 έως το 2020, ελήφθησαν από την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και μετά από παρατεταμένη νομική διαμάχη, αναφέρουν οι New York Times.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της δημοσιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων του τέως προέδρου των ΗΠΑ, αλλά η κοινοποίησή τους καθυστέρησε για να διαγραφούν πρώτα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης του Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια.

Τα φορολογικά του στοιχεία, καλυμμένα εδώ και χρόνια από μυστικότητα, επιβεβαιώνουν την έκθεση που είχε εκδώσει η Μικτή Επιτροπή Φορολογίας, και στην οποία αναφερόταν ότι ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπέστη μεγάλες οικονομικές απώλειες πριν και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, τις οποίες επικαλέστηκε, για να μειώσει ή και, πρακτικά, να εξαλείψει τη φορολογική του επιβάρυνση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους New York Times, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι μετέφερε ζημία 105 εκατ. δολαρίων το 2015 και 73 εκατ. δολαρίων το 2016. Το 2017 πλήρωσε μόλις 750 δολάρια -και τίποτα το 2020. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο Τραμπ πλήρωσε συνολικά 1,1 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2018 και το 2019, σε πλήρη αντίθεση με τα 750 δολάρια που πλήρωσε το 2017 και το... μηδενικό ποσό το 2020.

Το 2018, ο Τραμπ κατέγραψε κέρδος κεφαλαίου 22 εκατ. δολαρίων το 2018 και άλλα εννέα εκατ. δολάρια το 2019 από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το 2015 και το 2016, ωστόσο, ανέφερε ότι έχανε πάνω από 32 εκατ. δολάρια ετησίως. Το 2017, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι έχασε σχεδόν 13 εκατ. δολάρια.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ανέφερε φορολογητέο εισόδημα 24 εκατ. δολαρίων το 2018 και άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Το 2020, με την πανδημία, ο Τραμπ ανέφερε για άλλη μια φορά τεράστια απώλεια σχεδόν πέντε εκατ. δολαρίων.

Εκείνη τη χρονιά δεν πλήρωσε ούτε... σεντ.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απέτυχε να πραγματοποιήσει υποχρεωτικούς ελέγχους του Τραμπ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.

Κοινοποιώντας τα αυστηρά φυλασσόμενα έγγραφα ύστερα από χρόνια νομικής διαμάχης και εικασιών για την περιουσία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου και τις οικονομικές του συναλλαγές, η εφημερίδα «New York Times» σχολιάζει ότι οι φορολογικές του δηλώσεις έγιναν γνωστές δέκα ημέρες, αφότου η Επιτροπή των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσίευσε δύο εκθέσεις σχετικά με τους φόρους του. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων που διενεργεί υποχρεωτικούς ελέγχους σε προέδρους εν ενεργεία.

Απέτυχαν να ελέγξουν τις οικονομικές του συναλλαγές 

Οι έρευνες έδειξαν ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (I.R.S), απέτυχε να ελέγξει τις οικονομικές συναλλαγές του Τραμπ, τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Επιπλέον, δεν ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασής τους πριν το 2019, αφότου οι Δημοκρατικοί της Βουλής ξεκίνησαν διαδικασίες επιτήρησης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις.

«Τα ευρήματά μας αποδείχθηκαν απλά, η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών (I.R.S) δεν ξεκίνησε τον υποχρεωτικό έλεγχο του τέως προέδρου μέχρι να υποβάλω το αρχικό μου αίτημα», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Ρίτσαντ Νιλ από την Μασαχουσέτη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ways and Means Committee».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις των προέδρων είναι από τα πιο ευαίσθητα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να τα αποκτήσει και να τα δώσει στη δημοσιότητα, σπανίως αναλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.

Είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τις συναλλαγές του ως υποψήφιος

Αφού ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις οικονομικές συναλλαγές του ως προεδρικός υποψήφιος ή ενώ ήταν στην εξουσία, οι Δημοκρατικοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων. Τελικά, κατάφεραν να ρίξουν φως στα φορολογικά αρχεία του Τραμπ μέσω της έρευνας που διενεργεί η επιτροπή «Ways and Means Committee» για τα οικονομικά προέδρων και αντιπροέδρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποίησαν ωστόσο ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων ενός ιδιώτη, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ασκώντας πίεση στους βουλευτές να βγάλουν στη φόρα και άλλες φορολογικές δηλώσεις αφότου ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ έρχεται καθώς ο ίδιος είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024 και ελέγχεται σχετικά με τις επιχειρηματικές του πρακτικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχη την εταιρεία της οικογένειάς του για φορολογική απάτη, γεγονός που κατάφερε ισχυρό πλήγμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.


Η αντίδραση του Τραμπ

Ο Τραμπ από την πλευρά του δημοσίευσε ένα βίντεο απαντώντας στην απόφαση να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές του δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξωφρενική κατάχρηση εξουσίας» και «εντελώς αντισυνταγματική».

«Δεν υπάρχει νόμιμος νομοθετικός σκοπός για τη δράση τους. Και αν κοιτάξετε τι έχουν κάνει, είναι τόσο λυπηρό για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος.

«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άλλο διαταραγμένο πολιτικό κυνήγι μαγισσών που συνεχίζεται από την ημέρα που κατέβηκα από μια κυλιόμενη σκάλα στον Πύργο Τραμπ».

EXCLUSIVE: Trump BLASTS Tax Return "Witch Hunt", Calls on GOP to Obtain Biden's Financial Records


Ειδήσεις σήμερα:

Χάος στην Twitter: Δυσοσμία, βρώμικες τουαλέτες και χαρτί υγείας από το σπίτι μετά τις περικοπές!


Επτά νεκροί από έκρηξη σε εστιατόριο στο Αϊδίνι της Τουρκίας - Δείτε βίντεο


Όπλα, μαχαίρια και χρήματα στο κρησφύγετο του Άντριου Τέιτ στο Βουκουρέστι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης