ΗΠΑ: Βλέπει Μπάιντεν και παίρνει Patriot και νέο πακέτο βοήθειας ο Ζελένσκι - Θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Βλέπει Μπάιντεν και παίρνει Patriot και νέο πακέτο βοήθειας ο Ζελένσκι - Θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο

Στη «σκιά» των ανακοινώσεων Πούτιν για τους αμυντικούς στόχους του 2023 το πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

biden_zelensky_arthro
Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η ομιλία που θα εκφωνήσει στο Κογκρέσο, στις 02:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Σε μια κρίσιμη φάση για τον πόλεμο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει προσδιορίσει τους στρατιωτικούς στόχους για το 2023, με τη διασφάλιση της ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του.

Για τις 21:30 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, ενώ στις 23:30 αναμένεται η κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία και θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων που θα περιλαμβάνει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για τα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για ένα πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία. Η τελευταία δόση της αμερικανικής χρηματοδότησης αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια μέχρι τώρα προς την Ουκρανία, πάνω ακόμη και από το αίτημα έκτακτης ανάγκης του Μπάιντεν, ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, έχει σημασία το γεγονός ότι κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων αναμένεται να ενταχθεί η Ρωσία στην κατηγορία του «επιτιθέμενου», κάτι που θα χρειαστεί και την έγκριση του Κιέβου. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός θεωρείται πιο ήπιος, ωστόσο, σε σχέση με εκείνον του κράτους που «προωθεί την τρομοκρατία», κάτι που πολλοί νομοθέτες πίεζαν το επιτελείο Μπάιντεν να υιοθετήσει στην περίπτωση της Ρωσίας.

Εάν η Ουάσινγκτον, πάντως, επέλεγε τον χαρακτηρισμό του κράτους που προωθεί την τρομοκρατία, οι συνέπειες θα ήταν εμφανείς στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με τα προβλήματα να αποτυπώνονται -μεταξύ άλλων- στην ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Κλείσιμο
Όταν ο Ζελένσκι αποδεχθεί την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του «επιτιθέμενου» στη Ρωσία, τότε η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, θα εισάγει το ανάλογο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Πελόζι με επιστολή της απέτισε φόρο τιμής στον Ζελένσκι: «Η Αμερική όπως και όλος ο κόσμος αισθάνονται δέος μπροστά στον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Η μάχη ενάντια στις φρικαλεότητες του Πούτιν έχει εμπνεύσει τον κόσμο. Πηγή έμπνευσης και η ατσάλινη θέληση, το ακούραστο πνεύμα που βρίσκονται στον αντίποδα της βάναυσης, αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας. Σε μια σκοτεινή περίοδο, η θαρραλέα, πατριωτική, ακμαία ηγεσία σας έχει ενώσει όχι μόνο τον λαό σας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, για έναν αγώνα για την ελευθερία. Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας ανταποκρίθηκαν με υπερηφάνεια στο κάλεσμά σας: επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν και διασφάλιση βοήθειας στην Ουκρανία, με τους απαραίτητους πόρους για τη νίκη. Ήταν τιμή μου να ακούσω από εσάς και από τον Πρόεδρο Στεφαντσούκ στην Πρώτη Σύνοδο της Πλατφόρμας Κριμαίας για τη σημασία της αλληλεγγύης. Η μάχη για την Ουκρανία ισοδυναμεί με μάχη για τη Δημοκρατία».

Πριν από την άφιξη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, ο σύμβουλός του, Μιχαήλ Ποντόλιακ, μίλησε στο πρακτορείο Reuters για το υψηλό επίπεδο συνεγασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η στρατιωτική βοήθεια

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό  ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πούτιν: Στόχος οι πυρηνικές δυνάμεις να είναι μάχιμες, το ΝΑΤΟ προκαλεί

Λίγους μόνο μήνες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανεβάζοντας ξανά τους τόνους, παρουσίασε τους αμυντικούς στόχους για το 2023, με σημαντική αναφορά στα πυρηνικά και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε, ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους αρχηγούς Άμυνας της Μόσχας ότι θα διασφαλίσει πως οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες για μάχη και πως δεν υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί αφού η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει στο στρατό της ό,τι χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στρατιωτικών σχεδίων της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει όλους τους στόχους σε αυτό που αποκαλεί η ίδια η Μόσχα «στρατιωτική εκστρατεία» στην Ουκρανία και υποσχέθηκε να δώσει στις ένοπλες δυνάμεις ό,τι ζητήσουν για να τους παρέχει στήριξη.

Κατηγόρησε επίσης, το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί όλες του τις δυνάμεις κατά της Ρωσίας και προέτρεψε τους στρατιωτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την πείρα που απέκτησαν στις μάχες στη Συρία και στην Ουκρανία.

Τόνισε, δε, ότι η Ρωσία επικεντρώνεται στη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Sarmat – που φέρει την ονομασία “Satan II” – θα είναι έτοιμος να αναπτυχθεί στο εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο μηχανή που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στη Rolex

Η μυστική συνάντηση Τζιόρτζι-Παντσέρι με τους Καταριανούς και ο «χοντρός χαρτοφύλακας»

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο – Εκτίμηση ότι περιέχει 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης