Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι πάει στις ΗΠΑ και ο Πούτιν ανακοινώνει στρατιωτικές αποφάσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι πάει στις ΗΠΑ και ο Πούτιν ανακοινώνει στρατιωτικές αποφάσεις

Σήμερα συμπληρώνονται 300 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία και ο Ζελένσκι πραγματοποιεί το πρώτο του διεθνές ταξίδι – Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρουσιάσει τους στρατιωτικούς στόχους για το 2023

zelensky-putin
Στην Ουάσινγκτον είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που σήμερα συμπληρώνονται 300 ημέρες πολέμου του Πούτιν στην πατρίδα του.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία , ο Ζελένσκι πραγματοποιεί επίσκεψη στο εξωτερικό επιλέγοντας τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παραδώσει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στο Κίεβο.

Με αφορμή το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ζελένσκι από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο ρωσικός πόλεμος στην πατρίδα του, ο ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα «σημαντικό» πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, μία συστoιχία πυραύλων Patriot.

«Η επίσκεψη του ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ουκρανία για “όσο χρειαστεί”», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ .

Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών ανδρών θα πραγματοποιηθούν στο Οβάλ Γραφείο και θα διαρκέσουν λίγη ώρα, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του ούτε μία φορά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, επισκέπτεται σήμερα τον Λευκό Οίκο, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro».

Η συνάντηση είχε «κλειδώσει» στις 11 Δεκεμβρίου

«Αυτή η “έξοδος” του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιείται καθώς σήμερα συμπληρώνονται 300 ημέρες από την έναρξη του πολέμου», αναφέρει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η συνάντηση είχε «κλειδώσει» στις 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών και επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Ζελένσκι τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, όταν η ρωσική εισβολή ήταν μια απειλή που μόνο η Ουάσιγκτον και το Κίεβο την λάμβαναν στα σοβαρά. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε γίνει και τότε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο, με τον Μπάιντεν να του υπόσχεται ότι θα τον στηρίξει ενάντια στη Ρωσία.

Σήμερα, οι δύο πολιτικοί άνδρες θα ξαναβρεθούν στο ίδιο μέρος αλλά σ΄ένα εντελώς διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο: θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έναν μαχητή στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και τον Αμερικανό ομόλογό του ως διοικητή του πολέμου: ως επικεφαλής της δυτικής απάντησης στη Ρωσία, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα.

Σημαντική βοήθεια των ΗΠΑ

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το οποίο θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ζελένσκι θα έχει πρώτα συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του και του συμβούλους του και εν συνεχεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η Ουάσινγκτον θα προσφέρει σήμερα ένα νέο οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, ύψους «σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», συμπεριλαμβανομένης μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα μιλήσει στο Κογκρέσο. H ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται την ώρα που οι Αμερικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν για ένα τεράστιο νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Κιέβου, έχουν ήδη δαπανήσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της πολύπαθης χώρας, επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ειδικών, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 20 δισεκατομμυρίων δολάρια σε οπλισμό και στρατιωτική βοήθεια.

Ο Πούτιν θα παρουσιάσει τους στρατιωτικούς στόχους του 2023

Ωστόσο, η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Liberation, είναι μία πρόκληση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον λόγο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται σήμερα να προβεί σε βαρύγδουπες στρατιωτικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο, χθες παραδέχτηκε μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πρέπει να προσαρτηθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους στρατιωτικούς στόχους της χώρας του για το 2023 , σε συνομιλίες που θα έχει με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Επιπλέον, σκοπεύει να κάνει έναν απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, απευθυνόμενος σε περίπου 15.000 στρατιωτικούς αξιωματούχους, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα αναφερθεί συγκεκριμένα στην «πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως το Κρεμλίνο αποκαλεί τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει μια διευρυμένη συνεδρίαση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Εκεί, θα συνοψιστεί το έργο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων το 2022 και θα τεθούν τα καθήκοντα για το επόμενο έτος», ανέφερε χθες το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.



Ειδήσεις σήμερα

Η στιγμή που ο Μέσι φτάνει στο σπίτι του στο Ροσάριο εν μέσω πανζουρλισμού - Δείτε βίντεο

Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι, γράφει η Repubblica - Ποιους «δίνει» για το Κατάρ-gate

Ο Μπραντ Πιτ γιόρτασε τα 59α γενέθλιά του με τη νέα του σύντροφο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης