FDA: Το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο έρχεται στην Ευρώπη - Υπόσχεται θεραπεία της αιμορροφιλίας Β

FDA: Το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο έρχεται στην Ευρώπη - Υπόσχεται θεραπεία της αιμορροφιλίας Β

Πρόκειται για το φάρμακο «Hemgenix» και η κάθε δόση κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια και μπορεί να καταπολεμήσει τη σπάνια ασθένεια πήξης του αίματος

aima-metamosxeusi-ena
Αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο έφτασε στο κατώφλι της Ευρώπης. Χθες, το φάρμακο «Hemgenix» εγκρίθηκε και από τις αρμόδιες ευρωπαικές αρχές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε τις... ευλογίες του στο φάρμακο αυτό που αποτελεί μία νέα θεραπεία για σπάνια ασθένεια πήξης του αίματος.  Κάθε δόση θα κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια, καθιστώντας το το πιο ακριβό φάρμακο σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση «Nature».

Το φάρμακο «Hemgenix» είναι μια γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β, μια σπάνια γενετική ασθένεια που προκαλεί μειωμένη πήξη του αίματος. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα αιμορραγικά επεισόδια που είναι δύσκολο να σταματήσουν.

Μέχρι σήμερα, η παραδοσιακή θεραπεία απαιτούσε τακτικές ενδοφλέβιες ενέσεις για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων της πρωτεΐνης που λείπει στους ασθενείς.

Όλοι οι αιμορροφιλικοί ζουν με τον συνεχή φόβο αιμορραγιών που θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν τη ζωή. Τώρα, όμως χάρη στο φάρμακο «Hemgenix», με μια μόνο δόση, οι αιμορροφιλικοί με τύπο Β, φαίνεται ότι θα μπορούν να θεραπευτούν.

Το σκεύασμα ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «CSL Behring» , και όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα, θα μπορούσε να αποτελέσει μία «ανάσα» για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), περίπου 1 στα 20.000 έως 50.000 αρσενικά νεογέννητα προσβάλλεται από τη νόσο.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει ήδη έντονη συζήτηση για το κόστος του φαρμάκου, αλλά φαίνεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
έλαβε υπόψη ότι η θεραπεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Υπολογίζεται ότι, το συνολικό κόστος για κάθε ενήλικα ασθενή με μέτρια έως σοβαρή αιμορροφιλία Β, ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι, το 1,5 εκατ. σε μετρητά και η «ληστεία αλά ιταλικά»

Έκλεισε το mega deal: H JP Morgan απέκτησε το 48,5% της Viva Wallet για 800 εκατ. ευρώ

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς και η δολοφονία του από όργανα της χούντας το 1967
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης