Βερολίνο: Σαν... βόμβα έσκασε το ενυδρείο-κόσμημα του ξενοδοχείου «Radisson Blu»

Βερολίνο: Σαν... βόμβα έσκασε το ενυδρείο-κόσμημα του ξενοδοχείου «Radisson Blu»

«Μία ώρα αργότερα να είχε γίνει η έκρηξη στο ενυδρείο «AquaDom» θα θρηνούσαμε πάρα πολλά θύματα», δηλώνει η δήμαρχος του Βερολίνου - Μετά την έκρηξη, 1.500 εξωτικά ψάρια βρέθηκαν νεκρά κι ένα εκατομμύριο λίτρα νερού πλημμύρισαν το ξενοδοχείο και τους γύρω δρόμους

berlin-aquarium-2
Τύχη βουνό είχαν οι 350 ένοικοι του ξενοδοχείου «Radisson Blu» στο Βερολίνο, όπου χθες, Παρασκευή, εξερράγη το 16ωροφο ενυδρείο που κοσμεί το φουαγιέ του κτιρίου, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανθρώπων, τον θάνατο 1.500 εξωτικών ψαριών και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές .

Η έκρηξη σημειώθηκε στις έξι το πρωί, ώρα Γερμανίας, με τους περισσότερους ένοικους του ξενοδοχείου να έχουν αφεθεί στα χέρια του Μορφέα.





«Αν η έκρηξη είχε γίνει μία ώρα αργότερα, θα είχε προκαλέσει πάρα πολλά θύματα», δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο «RBB» η δήμαρχος του Βερολίνου, Φραντσίσκα Γκίφει, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Δηλαδή, «αν η έκρηξη δεν είχε συμβεί στις 5.45 π.μ., (ώρα Γερμανίας) αλλά μία ώρα αργότερα, τότε πιθανότατα θα είχαμε πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες, σχολιάζοντας το χθεσινό απίστευτο συμβάν στην «καρδιά» του Βερολίνου.

«Δυστυχώς, κανένα από τα 1.500 ψάρια που φιλοξενούσε δεν μπόρεσε να σωθεί», υποστήριξε η δήμαρχος του Βερολίνου.

Κλείσιμο



aquarium_6__1_
aquarium_5__1_


Νεκρά τα 1.500 ψάρια του ενυδρείου

Τεράστια είναι η καταστροφή από την έκρηξη στο εξαώροφο ενυδρείο «AquaDom » που κοσμεί το λόμπι του ξενοδοχείου «Radisson Blu» στην «καρδιά» του Βερολίνου.

Λόγω της ισχυρής έκρηξης, οι 350 ένοικοι του ξενοδοχείου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άρον-άρον καθώς όλο το κτίριο έχει πλημμυρίσει.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Bild», η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που την κατέγραψαν σεισμογράφοι, λες και εξερράγη βόμβα, σύμφωνα με περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων.



Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άτομα τραυματίστηκαν -ευτυχώς ελαφρά- από τα θραύσματα τζαμιών.

Κατά την έκρηξη, πόρτες και παράθυρα πετάχτηκαν στο δρόμο ενώ οι γλάστρες που κοσμούσαν την είσοδο του ξενοδοχείου εκσφενδονίστηκαν στο απέναντι τετράγωνο.



Πληροφορίες που επικαλείται η BILD υποστηρίζουν ότι, η έκρηξη του ενυδρείου πιθανότατα οφείλεται στα παλιά υλικά του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, οι πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας , προκάλεσαν πιθανότατα ρωγμή στο γυάλινο ενυδρείο, το οποίο στη συνέχεια εξερράγη υπό από το βάρος του νερού. Οι αστυνομικές αρχές, πάντως, εξακολουθούν να ερευνούν τα αίτια της έκρηξης.

Τώρα, γίνονται προσπάθειες για να σωθούν 400 έως 500 μικρότερα ψάρια που στεγάζονται σε ενυδρεία κάτω από το λόμπι του ξενοδοχείου.
Διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, προσφέρθηκαν να πάρουν τα ψάρια που κατάφεραν να επιβιώσουν, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

aquarium_1


Το ενυδρείο «ΑquaDom» βρίσκεται στην τουριστική περιοχή Μίτε του Βερολίνου και θεωρείται το μεγαλύτερο ομοιογενές, κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο.

Καταβάλλοντας το ποσό των 19 ευρώ, οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν το ασανσέρ και να θαυμάσουν τους φιλοξενούμενους του εξαώροφου ενυδρείου «AquaDom»:τα 1.500 ψάρια 100 διαφορετικών είδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το «AquaDom» άνοιξε ξανά το καλοκαίρι μετά από 2,5 χρόνια ανακαίνισης, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα σφραγίσματα σιλικόνης ανανεώθηκαν και η πισίνα καθαρίστηκε σχολαστικά.

Το εντυπωσιακό ενυδρείο βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Alexanderplatz.



«Άκουσα μία βροντή», λέει μία αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα «Bild»

Η μουσικός Ίβα Γιουντίνσκι είναι μία από τους 350 ενοίκους του ξενοδοχείου «Radisson Blu», όπου βρίσκεται το τεράστιο ενυδρείο.

«Νωρίς το πρωί (χθες), γύρω στις 6 π.μ., άκουσα μια τεράστια έκρηξη, άκουσα μία βροντή. Δεν κατάλαβα καν τι έγινε. Πήγα στο δωμάτιο της φίλης μου. Από εκεί είδαμε το ενυδρείο και όλη την καταστροφή. Όλο το ξενοδοχείο έχει πλημμυρίσει», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα.

«Το ενυδρείο καταστράφηκε και υπάρχει διαρροή νερού. Η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία του Βερολίνου το πρωί της Παρασκευής.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, όπως αναφέρει το περιοδικό Focus, επιβεβαίωσαν ότι από την έκρηξη του ενυδρείου , ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, δηλαδή 1000 κυβικά λίτρα νερού, βάρους 1000 τόνων, πλημμύρησαν όχι μόνο τους χώρους του ξενοδοχείου αλλά και τους γειτονικούς δρόμους.



«Μιλάμε για καταστροφή - Το ξενοδοχείο κουνιόταν ολόκληρο», υποστηρίζει ο αυτόπτης μάρτυρας Αντρέας Σμιντ στο γερμανικό πρακτορείο «News5»:

«Πρέπει να ήταν γύρω στις 6 π.μ. Κοιμόμουν βαθιά. Άκουσα ένα δυνατό μπαμ . Προσπάθησα να δω αν είχαμε ρεύμα. Αρχικά νόμιζα ότι κάτι είχε πέσει από την οροφή γιατί όλα στο δρόμο ήταν κατεστραμμένα. Στο εσωτερικό, του κτιρίου επικρατούσε χάος . Το λόμπι και το μπαρ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κι έχουν πλημμυρίσει. Όλα είναι κατεστραμμένα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ζημιά στο ενυδρείο θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια καταστροφή».

Στο ξενοδοχείο κοιμόταν και η Κλαούντια Γκονζάλες:

«Άκουσα μία ισχυρότατη έκρηξη. Ακούστηκε κάτι σαν πυροτέχνημα. Το ξενοδοχείο «έτρεμε». Πετάχτηκα από το κρεβάτι και βγήκα από το δωμάτιο για να δω τι ακριβώς συνέβη. Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα μια γυναίκα να τρέχει. Και νόμιζα ότι έτρεχε, απλά έκανε τζόκινγκ. Τότε επέστρεψα στο κρεβάτι μου ».


Ειδήσεις σήμερα:

Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι, το 1,5 εκατ. σε μετρητά και η «ληστεία αλά ιταλικά»

Έκλεισε το mega deal: H JP Morgan απέκτησε το 48,5% της Viva Wallet για 800 εκατ. ευρώ

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς και η δολοφονία του από όργανα της χούντας το 1967
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης