Κατάρ-gate - La Repubblica: Ψάχνουν και Ιταλό ευρωβουλευτή για το σκάνδαλο διαφθοράς

Κατάρ-gate - La Repubblica: Ψάχνουν και Ιταλό ευρωβουλευτή για το σκάνδαλο διαφθοράς

Τον Αντρέα Κοτζολίνο φέρεται να «καίει» ο σύντροφος της Εύας Καϊλή,  Φραντσέσκο Τζιόρτζι

cozzolino
Στο όνομα ενός Ιταλού ευρωβουλευτή που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με το Κατάρ-gate επικεντρώνει το κεντρικό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica το πρωί της Παρασκευής (16/12) κάνοντας λόγο για «μια ομάδα τριών ατόμων: Αντόνιο Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Ιταλός ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο. Μια ομάδα με βασικό κίνήτρο να συνεργάζεται με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το 2019 η ομάδα αυτή σύναψε μια συμφωνία για να προχωρήσει σε διεργασίες στο Μαρόκο έναντι χρημάτων» εξηγώντας ότι πρόκειται για την δεύτερη φάση του Qatargate.

Για την ώρα, πάντως, ο Κοτζολίνι δεν έχει ερευνηθεί γιατί αφενός δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έλαβε χρήματα και αφετέρου γιατί απολαμβάνει της ασυλίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σε αυτό επικεντρώνονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα: ελέγχουν υπολογιστές, τηλέφωνα, υποκλαπείσες συνομιλίες προκειμένου να "δέσουν" τις κατηγορίες κατά του Κοτζολίνο ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο» προστίθεται στο δημοσίευμα.

la-repubblica


Κλείσιμο
Κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τη La Repubblica, είναι το τι θα πει ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καθώς ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Κατζολίνι στην 12ωρη ανάκρισή του από τον εισαγγελέα διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ηγείται των ερευνών.

Συγκεκριμένα ο Τζιόρτζι φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να ρωτήθηκε αν ο Παντζέρι είχε ποτέ δώσει χρήματα στον Κοτζολίνο και απάντησε «υποθέτω ότι μπορεί να έχει υπάρξει μια συναλλαγή».

«Δεν έχω καμία σχέση με την έρευνα. Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ερωτηθεί, δεν έχω γίνει αντικείμενο έρευνας ή πολύ περισσότερο δεν έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Δεν κυνήγησα ποτέ προσωπικά ωφέλη στην πολιτική μου ζωή» απάντησε την Πέμπτη (15/12) ο Ιταλός ευρωβουλευτής.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν επηρέασε ποτέ και κανέναν υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκο προσθέτοντας πως όλες οι ενέργειές του - όπως τα e-mail που προφανώς έχουν γραφτεί από τον Τζιόρτζι - με τις οποίες ζητούσε από το ευρωσοσιαλιστικό κόμμα να «μαλακώσει» τη στάση του σε ψηφοφορία κατά του Κατάρ υπαγορεύτηκαν από πολιτικά κίνητρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες της οικονομικής αστυνομίας στην Ιταλία άνδρες της οποίας, μετά από ένταλμα του εισαγγελέα στο Μιλάνο, ερεύνησαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Παντζέρι και του Τζιόρτζι.

Τις προηγούμενες ημέρες στο σπίτι του Παντζέρι στην περιοχή Calusco d'Adda, βρέθηκαν τρεις τσάντες σε ντουλάπα με 17.000 ευρώ ενώ σε θυρίδα του Τζιόρτζι βρέθηκαν άλλα 20.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα κληθούν να καταθέσουν εργαζόμενοι στη ΜΚΟ «Fight Impunity» που ίδρυσε ο Παντζέρι το 2019 καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών των βελγικών αρχών. Εξάλλου όπως κατέθεσε ο Τζιόρτζι «οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται για να κυκλοφορεί το χρήμα».

Ειδήσεις σήμερα:

«Κόλαφος» το πόρισμα των ελεγκτών για τον Πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα


Το μήνυμα της μητέρας της 14χρονης που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από 5 συμμαθητές της

Το συγκινητικό «αντίο» του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης