Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν προαναγγέλλει νέα σφοδρά χτυπήματα ενώ το Κίεβο μιλά για σενάριο «Αποκάλυψης»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν προαναγγέλλει νέα σφοδρά χτυπήματα ενώ το Κίεβο μιλά για σενάριο «Αποκάλυψης»

Από μαζικές διακοπές ρεύματος υποφέρει σημαντικός αριθμός κατοίκων στην ουκρανική επικράτεια λόγω χτυπημάτων στις ενεργειακές υποδομές

putinnn
Ακάθεκτος συνεχίζει ο Ρώσος πρόεδρος τις εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών θα συνεχιστούν στην Ουκρανία, όπου τα χτυπήματα που έχουν ήδη γίνει έχουν προκαλέσει μαζικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση εν μέσω χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών.

«Ναι, το κάνουμε, αλλά ποιος το ξεκίνησε;», δήλωσε ο Πούτιν στο περιθώριο εκδήλωσης απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας τους βομβαρδισμούς αυτούς ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Κριμαίας, που είχε κατασκευάσει η Ρωσία, και άλλες επιθέσεις που αποδίδονται στο Κίεβο.

«Δεν είμαστε τρελοί να ξεκινήσουμε πρώτοι έναν πυρηνικό πόλεμο»

«Ενισχύεται η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, δεν είμαστε τρελοί να χρησιμοποιήσουμε πρώτοι τα πυρηνικά μας όπλα», δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Μόσχα.

Μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, ο πρόεδρος της χώρας τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία».

Επιπλέον, επέμεινε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιούσε όπλα μαζικής καταστροφής μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση της δύσης. Όπως αναφέρει το BBC, η ικανότητα της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. «Μια τέτοια απειλή αυξάνεται, θα ήταν λάθος να αποκρύψουμε κάτι τέτοιο», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η Ρωσία «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτητα όπλα της και δεν θα απειλούσε κανέναν με το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Δραματικό «καμπανάκι» από τον δήμαρχο Κιέβου: Ο κίνδυνος σεναρίου αποκάλυψης» τον χειμώνα

Κλείσιμο
Μελανές είναι οι ουκρανικές προβλέψεις για την πορεία του πολέμου. Ο δήμαρχος του Κιέβου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός σεναρίου «Αποκάλυψης» στην ουκρανική πρωτεύουσα αυτόν τον χειμώνα στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές, αλλά τόνισε ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το κάνουν.

«Το Κίεβο μπορεί να χάσει την παροχή ρεύματος, νερού και θέρμανσης. Η Αποκάλυψη μπορεί να συμβεί, όπως σε ταινίες του Χόλιγουντ, όταν δεν είναι δυνατό να ζεις σε σπίτια λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αλλά παλεύουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο πρώην πυγμάχος, με βροντερή φωνή για να περάσει το μήνυμα στους συμπατριώτες του.

Εντούτοις, η εικόνα είναι ζοφερή: η πρωτεύουσα δεν διαθέτει αρκετά θερμαινόμενα καταφύγια για να φιλοξενήσει και τους 3,6 εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου σε περίπτωση ολοκληρωτικών διακοπών ρεύματος και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από την περιοχή αν η κατάσταση επιδεινωθεί, είπε ο Κλίτσκο.

Ειδήσεις σήμερα

«Εκρηκτικό» κλίμα στα ελληνοτουρκικά με την απόφαση Kογκρέσου για F-16 και το διάβημα της Λιβύης

Βίντεο: Χελώνα παλεύει με καρχαρία μεσοπέλαγα και τον νικάει

Σοκαριστικό βίντεο: 28χρονη πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε γυμναστική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης