Γερμανία: Την εκτέλεση του καγκελάριου σχεδίαζαν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές - Αναζητείται σύνδεση με ρωσικό δάκτυλο

Γερμανία: Την εκτέλεση του καγκελάριου σχεδίαζαν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές - Αναζητείται σύνδεση με ρωσικό δάκτυλο

Μία Ρωσίδα ανάμεσα στους 25 συλληφθέντες της τρομοκρατικής οργάνωσης Reichsbürger

germania_praksikopima_xr
Το διεθνές υπόβαθρο και τις πιθανές συνεργασίες σε παγκόσμια κλίμακα των 25 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Reichsbürger που συνελήφθησαν χθες στη Γερμανία μετά από μια πρωτοφανούς έκτασης αστυνομική επιχείρηση ερευνούν τώρα οι Αρχές, δεδομένου ότι η άκρη του νήματος φέρνει κοντά τα βήματα των Αρχών στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρεται να υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας Quanon, οι οποίες καθοδήγησαν τους εισβολείς στο αμερικανικό Καπιτώλιο, κλονίζοντας την αμερικανική Δημοκρατία. Οι «αρνητές του Συντάγματος» και των θεσμών της σύγχρονης Γερμανίας εντοπίστηκαν σε 137 σημεία και 11 κρατίδια από τα συνολικά 16, ενώ το σχέδιό τους ήταν να εισβάλλουν στο Γερμανικό Καπιτώλιο, να συλλάβουν νομοθέτες και να εκτελέσουν τον καγκελάριο. Ακολούθως, ένας πρίγκιπας που καταγόταν από τους γερμανικούς ευγενείς θα αναλάμβανε νέος αρχηγός του κράτους και ένας ακροδεξιός και πρώην μέλος του κοινοβουλίου θα τίθεντο επικεφαλής μιας εθνικής κυβέρνησης.

Για να διευκολυνθεί το πραξικόπημα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα υπονομευόταν, ενώ δορυφορικά τηλέφωνα για επικοινωνία εκτός δικτύου είχαν ήδη αγοραστεί, εξασφαλίζοντας τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας, εντός και εκτός Γερμανίας.

Ζητούμενο, άλλωστε, αποτελεί κυρίως εάν ο τρομοκρατικός αυτός θύλακας εντός Γερμανίας είχε οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη από άλλες χώρες και ιδίως από τη Ρωσία, προκειμένου να ανατρέψει το γερμανικό μοντέλο ζωής.

Σημειωτέον ότι ο ένας εκ των δύο φερόμενων ως αρχηγών της οργάνωσης είχε επικοινωνήσει με Ρώσους εκπροσώπους εντός της Γερμανίας, όπως ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις θετικής απάντησης των Ρώσων στις προτροπές του Γερμανού στελέχους της οργάνωσης.

Το δεσμό των συλληφθέντων με τη Ρωσία ενισχύει την ίδια ώρα το γεγονός ότι υπήρχε μια Ρωσίδα ανάμεσά τους, η οποία βαρύνεται με την κατηγορία ότι διευκόλυνε τις -ανεπιτυχείς- προσπάθειες να έρθει σε επαφή ο επίδοξος αρχηγός της ομάδας με Ρώσους αξιωματούχους.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις συλλήψεις εσωτερικό ζήτημα για τη Γερμανία.

«Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία θα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι τα ρωσικά διπλωματικά και προξενικά γραφεία στη Γερμανία δεν διατηρούν επαφές με εκπροσώπους τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων παράνομων οντοτήτων» έσπευσε να δηλώσει η ρωσική Αρχή στη Γερμανία, αλλά τα ερωτηματικά για τις ομάδες έρευνας παραμένουν σε σχέση με τη διερεύνηση τυχόν απόπειρας επαφών των συλληφθέντων με ανάλογους θύλακες επί ρωσικού εδάφους.

Η διεθνής διάσταση των ερευνών υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, που συνδράμουν τη Γερμανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθώς ο πυρήνας της θεωρίας συνομωσίας Quanon διαμορφώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με απότοκο την εισβολή στο Καπιτώλιο, για να διαδοθεί στη συνέχεια μέσω Διαδικτύου και ορισμένων ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.

Μάλιστα, εκτός των ΗΠΑ, τα διαδικτυακά κανάλια QAnon έχουν τη μεγαλύτερη βάση συνδρομητών τους στη Γερμανία, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ερευνητών εξτρεμισμού. Η συνωμοσία εξαπλώνεται ραγδαία στη Γερμανία από το 2020, ειδικά στις τάξεις των επικριτών των περιορισμών της κυβέρνησης για την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

«Αυτή η οργάνωση, σύμφωνα με τις γνώσεις μας, έχει θέσει ως στόχο τη χρήση βίας και στρατιωτικών μέσων για να ανατρέψει την υπάρχουσα φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη στη Γερμανία», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους. Τα μέλη της πίστευαν ότι η Γερμανία διοικείται από ένα λεγόμενο βαθύ κράτος και σύντομα θα απελευθερωνόταν από μια υποτιθέμενη μυστική κοινωνία αξιωματούχων και στρατιωτικών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού, είπε.

Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί η ανησυχία μεταξύ των Γερμανών αξιωματούχων για τη ριζοσπαστικοποίηση μελών του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Αρκετοί αστυνομικοί και μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν συλληφθεί στο παρελθόν σε εφόδους που συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Το 2020, η κυβέρνηση είπε ότι θα διαλύσει μέρος της επίλεκτης μονάδας των ειδικών δυνάμεών της και θα ξαναχτίσει την υπόλοιπη υπό νέα ηγεσία μετά την διείσδυση ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Το γερμανικό κίνημα Reichsbürger, ή Πολίτες του Ράιχ, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της μεταπολεμικής κυβέρνησης. Τα μέλη έχουν εκτυπώσει τα δικά τους διαβατήρια και άλλα έγγραφα και έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σχολεία. Ορισμένες φατρίες επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη Γερμανική Αυτοκρατορία που διαλύθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «με την άνοδο του Q-Anon, της βίαιης ακροδεξιάς και του ανανεωμένου κινήματος πολιτοφυλακής στις ΗΠΑ, άλλες περιθωριακές ομάδες στην Ευρώπη και την Αμερική άρχισαν να τροφοδοτούν η μία την ενέργεια και την ανάπτυξη του άλλου στο διαδίκτυο», ενώ «οι κινήσεις τώρα, με πολλούς τρόπους, αντικατοπτρίζονται μεταξύ τους και διασταυρώνονται», κατευθύνοντας τους στόχους των ερευνών.

Ειδήσεις σήμερα

Σαρώνουν τα οικονομικά της «Κιβωτού»: Σήμερα ανοίγει η θυρίδα της μητέρας του π. Αντωνίου

Ρομά οργανώνονται μέσω TikTok για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απολογίας του αστυνομικού

Πώς σχολίασαν τα social media το στριπτίζ του Γρηγοριάδη εν μέσω τηλεδιάσκεψης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης