Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα εμπλοκής μου στη διευθέτηση του πολέμου της Ουκρανίας

Μέρκελ: Δεν τίθεται θέμα εμπλοκής μου στη διευθέτηση του πολέμου της Ουκρανίας

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει με διαπραγματεύσεις «κάποια στιγμή στο μέλλον»

merkel
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής της στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η κατάσταση «θα επιλυθεί μια μέρα με διαπραγματεύσεις».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Zeit, η Μέρκελ απάντησε στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση. «Ειλικρινά, δεν ξέρω. Κάποια μέρα θα τελειώσει με διαπραγματεύσεις. Οι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε η πρώην καγκελάριος.

Απαντώντας στο ερώτημα αν βρίσκεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της στη διευθέτηση, είπε ότι το ζήτημα αυτό «είναι εκτός συζήτησης». Παράλληλα, σύμφωνα με τη Μέρκελ, υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ειρήνης «που θα υπαγορευθεί από τον υπόλοιπο κόσμο» και «μιας φιλικής ανοιχτής συζήτησης μεταξύ μας». «Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο γι' αυτό», επισήμανε.

Μιλώντας για την πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που ακολούθησε όταν ήταν καγκελάριος, η Μέρκελ σημείωσε ότι «πήρε αποφάσεις με τρόπο που είναι ξεκάθαρος σήμερα». «Ήταν μια προσπάθεια να αποτραπεί ακριβώς ένας τέτοιος πόλεμος. Το γεγονός ότι αυτό απέτυχε δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες ήταν λανθασμένες», δήλωσε η πρώην καγκελάριος, η οποία ήταν επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης για 16 χρόνια, από το 2005 έως το 2021.

Σε άλλο σημείο, μίλησε για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, λέγοντας: «Η Γερμανία αύξησε τις νατοϊκές αμυντικές της δαπάνες, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει τον στόχο του 2% και ούτε εγώ δεν έκανα μια έντονη ομιλία υπέρ αυτού του στόχου κάθε μέρα».

Η πρώην καγκελάριος τόνισε ωστόσο ότι δεν λυπάται για την υποστήριξή της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η ακύρωση του έργου θα είχε «επικίνδυνα επιδεινώσει» τη σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε η Μέρκελ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αυτού του κοινού έργου κατασκευής του αγωγού.

Συμπλήρωσε ότι η υπερβολική εξάρτηση οφείλεται κυρίως στην πολύ μικρή παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Ειδήσεις σήμερα:

Με μειωμένες τιμές βασιλόπιτες, σοκολάτες, τσουρέκια - Ποια παιχνίδια μπήκαν στο «καλάθι»

«Ζητάμε συγγνώμη αλλά δεν έπρεπε να τον πυροβολήσει», λέει ο πατέρας του 16χρονου Ρομά

Ο Μίμης Ανδρουλάκης για τις αυταπάτες της Αριστεράς, το Πολυτεχνείο, το ΚΚΕ και τον Μαρκεζίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης