Ιράν: Θολό το τοπίο σχετικά με την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών»

Ιράν: Θολό το τοπίο σχετικά με την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών»

Ο εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε την κατάργησή της ενώ η κυβέρνηση της Τεχεράνης και η αστυνομία τηρούν σιγή ιχθύος - Τα επίσημα κρατικά ΜΜΕ αμφισβητούν ανοιχτά την εισαγγελική απόφαση

000_32YG7AC
Συγκεχυμένα είναι τα μηνύματα από το Ιράν με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, να ανακοινώνει την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών», την κυβέρνηση της Τεχεράνης και την αστυνομία της ισλαμικής χώρας να τηρούν σιγή ιχθύος και τα κρατικά ΜΜΕ να αμφισβητούν ανοικτά την εισαγγελική απόφαση.

Όπως αναφέρει το CNN, τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμία αναφορά στη σχετική ανακοίνωση του εισαγγελέα Μονταζερί. Αξίζει να σημειωθεί , ότι «η αστυνομία ηθών», γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ». Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

Το Σάββατο, οι αρχές του Ιράν ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο, να αναθεωρηθεί νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα με τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει πάνω από δύο μήνες στη χώρα μετά το θάνατο της νεαρής κοπέλας Μάχσα Αμινί.

Τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, οι Ιρανές ξεχύθηκαν στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως. Η 22χρονη από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράν άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, τρία 24ωρα αφότου είχε τεθεί υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθικής» τον Σεπτέμβριο.

Η άτυχη κοπέλα δεν καλύψει πλήρως τα μαλλιά της με μαντίλα και αψήφησε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες της χώρας όταν συνελήφθη στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Η έκθεση του ιατροδικαστή ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η Αμινί πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και απέκλεισε τα χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα ως αιτία θανάτου της.

Ωστόσο, η αστυνομία είχε υποστηρίξει ότι η Αμινί απεβίωσε αφότου αρρώστησε και έπεσε σε κώμα, με την οικογένειά της να επιμένει ότι οι μάρτυρες τους είπαν ότι οι αρχές την ξυλοκόπησαν. Από την πλευρά της, η αστυνομία αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό. Το Σάββατο, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί έσπευσε να επισημάνει ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Κλείσιμο
Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Ιράν, καθώς οι γνώμες διίστανται. Οι συντηρητικοί επιμένουν στον νόμο του 1983 ενώ οι προοδευτικοί επιθυμούν να μπορούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα φορούν ή όχι τη μαντίλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στη χώρα, τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν - ντόπιες και αλλοδαπές -, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα. Από τις 5 Ιουλίου, ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες. Η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Μετά το θάνατό της, νεαροί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, σκίζοντας τα χιτζάμπ τους και βεβηλώνοντας τα σύμβολα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Με γυναίκες και νεαρά κορίτσια στην πρώτη γραμμή, εμφανίστηκαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλών από αυτές να αφαιρούν και να καίνε τις μαντίλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια, σε πείσμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που διοικείται από κληρικούς.

Τα αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών αργότερα μετατράπηκαν σε ευρύτερες εκκλήσεις για ανατροπή του καθεστώτος, θέτοντας μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για την ιρανική κυβέρνηση από την επανάσταση του 1979. Ορισμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι. Η κυβέρνηση κατηγόρησε αυτό που αποκαλεί «ξένους εχθρούς» για την πυροδότηση της αναταραχής.

Ο στρατηγός Αμίρ αλί Χατζιζαντέχ, διοικητής του τμήματος αεροδιαστημικής της παραστρατιωτικής Φρουράς της Επανάστασης, αναφέρθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από ιστότοπο κοντά στη «Φρουρά της Επανάστασης» ότι ανέφερε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων «μαρτύρων», μια προφανής αναφορά σε δυνάμεις ασφαλείας.

Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, μια οργάνωση για τα δικαιώματα που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε σε tweet το Σάββατο ότι τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 18.000 έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.



Ειδήσεις σήμερα

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

€300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό»

O businessman και η δημοσιογράφος: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη Λίνα Δρούγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης