Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα σε ποσά άνω των 60 ευρώ

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα σε ποσά άνω των 60 ευρώ

Με βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook, υπερασπίζεται την απόφασή της

meloni-m
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο των τελευταίων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής της, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει το όριο κάτω από το οποίο οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται «ηλεκτρονικές πληρωμές» με κάρτα, ορίζοντάς το στα 60 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αυξήσει την δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά, μέχρι 5.000 ευρώ. Για την οριστική υιοθέτηση του μέτρου, όμως, αναμένεται η ολοκλήρωση σχετικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης της Ρώμης προκάλεσε σειρά επικρίσεων με κύριο επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φοροδιαφυγή στον εμπορικό τομέα.

Με σημερινό της βίντεο στο Facebook, με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες και το ονόμασε «Oι σημειώσεις της Τζόρτζια», η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλησε να υπερασπίσει την επιλογή της και υπογράμμισε:

«Το όριο σε πληρωμές με μετρητά δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία μας. Βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, το όριο αυτό έχει νόημα μόνον αν ισχύει για όλους. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά, διαφορετικά όρια για την χρήση μετρητών, αλλά και χώρες που δεν το έχουν θεσπίσει. Η Γερμανία δεν έχει όριο για μετρητά, ούτε και η Αυστρία που συνορεύει με την Ιταλία. Όποιος έχει μετρητά χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει, προτιμά να το κάνει σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «στην χώρα της, η χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε η μικρότερη φοροδιαφυγή ήταν το 2010, όταν επιτρέπονταν πληρωμές σε μετρητά μέχρι 5.000 ευρώ».



Κλείσιμο
«Όσο περισσότερο αυξάνεται το όριο χρήσης μετρητών, τόσο λιγότερο ευνοείται η φοροδιαφυγή. Αν δεν μπορώ να ξοδέψω νόμιμα κάποια ποσά, τα οποία διαθέτω για χίλιους διαφορετικούς λόγους, θα τείνω να το κάνω αδήλωτα», τόνισε μέσω διαδικτύου η Τζόρτζια Μελόνι.

Αναφερόμενη, τέλος, στις πληρωμές με κάρτα, πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υποχρεώνει στο εξής τους εμπόρους να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρά ποσά. Μέχρι 60 ευρώ δεν θα θέλαμε να ισχύει η σχετική υποχρέωση. Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η υποχρέωση, για τόσο χαμηλά ποσά, επηρεάζει πολύ τους εμπόρους».



Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία οι έμποροι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με κάρτα, ανεξαρτήτως του ποσού, ενώ το όριο στην χρήση μετρητών για πληρωμές έχει τεθεί στα 2.000 ευρώ και, πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Μελόνι, είχε αποφασιστεί η μείωσή του στα 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με 4 παιδιά που κρατούσαν σε διαμέρισμα-αναμορφωτήριο της «Κιβωτού»

Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται και για ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο

Οι 4 άξονες της κυβέρνησης για συμφωνία με τις τράπεζες σε δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης