Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία με πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία με πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά

Οι ουκρανικές δυνάμεις εντόπισαν θραύσματα πυραύλων χωρίς την πυρηνική κεφαλή τους – Ακόμη και χωρίς τη γόμωσή τους είναι επικίνδυνοι

kh-55
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι βρήκε θραύσματα πυραύλων που εκτόξευσαν οι Ρώσοι και μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, οι οποίοι έφεραν ελαττωματικές (μη πυρηνικές) κεφαλές

Προφανής σκοπός των πυραύλων, που εντοπίστηκαν στη δυτική Ουκρανία, ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Μικόλα Ντανιλιούκ, εκπρόσωπος της ερευνητικής μονάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως θραύσματα πυραύλου που έπεσε στις δυτικές περιοχές Λβιβ και Χμελνίτσκιι στις 31 Οκτωβρίου ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από πυραύλους κρουζ Kh-55.

Ο πύραυλος Kh-55 κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970 για να χρησιμοποιηθεί σε στρατηγικούς στόχους. Μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές ενώ εκτοξεύεται από βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Ο αξιωματούχος είπε πως μια δοκιμή στα θραύσματα δεν έδειξε αφύσικα επίπεδα ραδιενέργειας. «Αυτό δείχνει πως δεν υπήρξε επαφή (του πυραύλου) με πυρηνικά στοιχεία», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Ο Ντανιλιούκ είπε πως οι πύραυλοι έφεραν μη εκρηκτικές κεφαλές, μία από τις οποίες εκτέθηκε στη σκηνή του κέντρου ενημέρωσης στο Κίεβο όπου μιλούσε. «Είναι ένα υποκατάστατο για ένα θερμοπυρηνικό κατευθυνόμενο φορτίο», είπε.

Ο Ντανιλιούκ είπε πως ο Kh-55 δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία πριν από τις 31 Οκτωβρίου. «Η μοναδικότητα των πυραύλων που ανακαλύφθηκαν ήταν ότι έφεραν μια μη εκρηκτική κεφαλή», είπε ο Ντανιλιούκ.

Ακόμα κι έτσι, ο πύραυλος αντιπροσωπεύει κάποιον βαθμό επικινδυνότητας λόγω της κινητικής ενέργειας και του καυσίμου του, είπε. «Αυτό αποδεικνύεται από... τον αντίκτυπο ενός πυραύλου Kh-55 σε ένα κτίριο κατοικιών», είπε.

Κλείσιμο
«Μπορούμε να πούμε πως η εκτόξευση αυτών των πυραύλων έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή του αντιαεροπορικού συστήματος της Ουκρανίας και να το εξαντλήσει, την ώρα που σύγχρονες ρωσικές ρουκέτες εκτοξεύονται σε αντικείμενα κρίσιμων υποδομών», συμπλήρωσε.

Ο Ντανιλιούκ είπε επίσης πως σε όλους τους πυραύλους Kh-55 που ανακαλύφθηκαν είχε διαγραφεί ο σειριακός αριθμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: «Είπε την αλήθεια» λέει η παιδαγωγός για τον 19χρονο που κατήγγειλε ασέλγεια

Χαλκιδική, Κατερίνη και Λήμνο χτύπησε η κακοκαιρία Άριελ - Πού κατευθύνεται τώρα

Δίκη για το Μάτι: Συγκλόνισε ο Αριστείδης Χερουβείμ - «Kάτω από ένα σεντόνι βρήκα μητέρα, αδελφή και ανιψιές»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης