Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων: Αυξημένη η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία

Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων: Αυξημένη η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία ανήκουν στις 193 χώρες που έχουν δεσμευτεί πως σε καμία περίσταση δεν θα αναπτύξουν, παράξουν, αποκτήσουν, αποθηκεύσουν, μεταφέρουν ή χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα

ukraine_kiev
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε την απειλή της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, τόνισε ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού ελέγχου των τοξικών όπλων.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του, Φερνάντο Αρίας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της αρχής.

«Αυτό έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες εντάσεις σε τέτοιο σημείο που η ενότητα της διεθνούς κοινότητας στις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις που συνδέονται με τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη δεν μπορεί να λαμβάνεται ως δεδομένη», επισήμανε.

Οι διεθνείς οργανισμοί αφοπλισμού, όπως ο ΟΑΧΟ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, «έχουν γίνει πλέον χώροι αντιπαράθεσης και διαφωνίας», δήλωσε.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο απειλές και ισχυρισμούς για πιθανή χρήση πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων, χωρίς όμως καμιά απόδειξη ότι αυτά αναπτύχθηκαν.

Ο Αρίας υπενθύμισε στη Ρωσία και την Ουκρανία ότι ανήκουν στις 193 χώρες που έχουν «επίσημα και οικειοθελώς δεσμευτεί για πάντα πως σε καμία περίσταση να μην αναπτύξουν, παράξουν, αποκτήσουν, αποθηκεύσουν, μεταφέρουν ή χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα».

Κλείσιμο
Δήλωσε ότι ο ΟΑΧΟ «συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη σοβαρή αυτή κατάσταση και παραμένει σε επαφή με τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας».

Ο ΟΑΧΟ παρείχε στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημά της, εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες σε χημικές επιθέσεις και για την ανίχνευση χημικών διαρροών, δήλωσε ο Αρίας.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Αρίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς της Δαμασκού, σύμμαχος της Ρωσίας, επιδεικνύει «σοβαρές αδυναμίες συμμόρφωσης» στα αιτήματα του ΟΑΧΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

«Κιβωτός του Κόσμου»: Η θυρίδα της πρεσβυτέρας, τα πολυτελή ΙΧ, οι «υπηρέτες» και τα «χαρτζιλίκια»

Κορωνοϊός - Κίνα: Ο Σι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο - Εντείνεται η βία από τις Αρχές για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις

Κολωνός: «Μόνο ένα θαύμα μπορεί να συνεφέρει το παιδί μου», λέει η μητέρα του 5χρονου που δίνει μάχη για τη ζωή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης