Gaslighting: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό Merriam-Webster

Gaslighting: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό Merriam-Webster

Gaslighting είναι η προσπάθεια χειραγώγησης κάποιου – Οι αναζητήσεις για τη λέξη αυξήθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του λεξικού κατά 1.750% φέτος 

Gaslighting
Έκπληξη αποτέλεσε για τους υπεύθυνους του λεξικού Merriam-Webster η λέξη της χρονιάς για το 2022.

Κι αυτό, επειδή στην πρώτη θέση βρέθηκε η λέξη «gaslighting», δηλαδή στην προσπάθεια χειραγώγησης κάποιου. Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη αυξήθηκαν κατά 1.750% φέτος, σε σχέση με μια χρονιά πριν.


«Είναι μία λέξη που αναδύθηκε τόσο γρήγορα στην αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που στην πραγματικότητα αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς από εμάς», δήλωσε ο Πίτερ Σοκολόφσκι, του Merriam-Webster, στο Associated Press. «Ήταν μία λέξη που την αναζητούσαν τακτικά, κάθε ημέρα του χρόνου», σημείωσε.

Η λέξη αποτέλεσε έκπληξη καθώς οι αναζητήσεις δεν σημείωσαν αύξηση λόγω εντός συγκεκριμένου γεγονότος, όπως είθισται να συμβαίνει κάθε χρονιά

Τι σημαίνει το «Gaslighting»

Σύμφωνα με το λεξικό, το gaslighting είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα «το θύμα να αμφισβητεί την εγκυρότητα των σκέψεών του, την αντίληψη της πραγματικότητας ή τις αναμνήσεις του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού, αβεβαιότητα για τη συναισθηματική ή πνευματική σταθερότητα κάποιου και εξάρτηση από τον δράστη».

Η τακτική δεν χρησιμοποιείται μόνον από συντρόφους σε σχέσεις κακοποιητικές. Κι αυτό επειδή παρατηρείται σε κάθε είδους σχέσεις, οικογενειακές ή φιλικές, ενώ ενδέχεται και να αποτελεί εταιρική τακτική ή τρόπο παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Ο όρος gaslighting χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που κάποιος γιατρός απαντά σε ασθενή για παράδειγμα «όλα είναι στο μυαλό σου», σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα ή τη νόσο του.

Οι κορυφαίες αναζητήσεις

Το Merriam-Webster διαλέγει τη λέξη της χρονιάς με βάση τις αναζητήσεις. Δεν γίνεται διάκριση των λόγων για την αναζήτηση, π.χ. μπορεί να πρόκειται απλά για έναν έλεγχο ορθογραφίας.

Το gaslighting ήταν όλο το 2022 ανάμεσα στις 50 κορυφαίες λέξεις που αναζητούσαν οι χρήστες του λεξικού. Ο όρος προέρχεται από το θεατρικό «Gas Light», που έγραψε ο Πάτρικ Χάμιλτον το 1938 και μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο. Σε αυτή ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κάνει τη σύζυγό του να αμφισβητήσει τη λογική της, αρνούμενος πράγματα που όντως συμβαίνουν.

Δεύτερη στη σειρά για το 2022 ήταν η λέξη «ολιγάρχης», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η λέξη Omicron, που αφορά στην παραλλαγή του κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Πέρυσι, λέξη της χρονιάς για το Merriam-Webster είχε αναδειχθεί το εμβόλιο.


Ειδήσεις σήμερα:

Βαρύ πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ από την Ιρλανδία στο Facebook για διαρροή δεδομένων


Προ των πυλών νέα έρευνα για την «Κιβωτό» - Ένας ακόμη μάρτυρας επιβεβαίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές


Τι συμβολίζουν τα λευκά χαρτιά που κρατούν οι διαδηλωτές στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης