Άμεση ανάλυση «Bild»: Ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά στα σύνορα του ΝΑΤΟ

Άμεση ανάλυση «Bild»: Ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά στα σύνορα του ΝΑΤΟ

Η γερμανική εφημερίδα παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια σχετικά με το πυραυλικό πλήγμα στο έδαφος της Πολωνίας

putin_bridge
«O Πούτιν παίζει το χαρτί του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», με αφορμή τον χθεσινό βομβαρδισμό στην Πολωνία, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Τυχαίο ή όχι, πρόκειται για μια ένοπλη επίθεση σε νατοϊκό έδαφος!» προστίθεται στο ρεπορτάζ

Η Δύση είναι ανάστατη από το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε βρίσκονται σε διπλωματικό «πυρετό» για να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από το περιστατικό.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια.

poland_missiles_xr
Κλείσιμο


Χθες, πάντως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν, ότι ο πύραυλος είναι ουκρανικός και αντιαεροπορικός.

Από το Μπαλί της Ινδονησίας όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G20, o Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι ο πύραυλος ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με τη Δύση να ανησυχεί για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του «Αρθρου 4» της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν νατοϊκές πηγές.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα την πυραυλική επίθεση στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, όπως εκτιμούν διπλωμάτες.

Πάντως, τα πιθανά σενάρια αναφορικά με την χθεσινή πυραυλική επίθεση στην Πολωνία είναι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα:

Πρώτο σενάριο

Οι στρατιώτες του Πούτιν επιτέθηκαν εκ παραδρομής στην Πολωνία. Εξάλλου, πολλοί από αυτούς δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι και πολεμούν στο μέτωπο υπό την επήρεια αλκοόλ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πολωνίας εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι αφορά τις δηλώσεις του για την απόδοση ευθυνών αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων. Η επίθεση έγινε στην πατρίδα του, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι κάτι σύνηθες.

Δεύτερο σενάριο

Ο Πούτιν επιτέθηκε εσκεμμένα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η απάντηση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι σκληρή. Η Συμμαχία δεν μπορεί να βομβαρδίζει σε εδάφη της, κατά συνέπεια, οι πολίτες της θα πρέπει να μείνουν απροστάτευτοι και να δέχονται βροχή ρωσικών βομβών.

Ωστόσο, αν ισχύει το τρίτο σενάριο, ότι δηλαδή, η πυραυλική επίθεση ήταν αποτέλεσμα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο, τότε πράγματι ευθύνονται και οι Ρώσοι. Πολύ απλά γιατί η Μόσχα παίζει με τη φωτιά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. «Ο Πούτιν μας φέρνει όλο και πιο κοντά σ' έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», επισημαίνει ο Γερμανός αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Bild».

Η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε χτες στην Πολωνία, προκαλεί αναστάτωση στη Δύση ενώ ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου να απουσιάζει από ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Στη θέση του, έστειλε τον έμπιστο υπουργό του, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρέθηκε απομονωμένος με τους περισσότερες ηγέτες να τον σνομπάρουν ενώ κάποιοι απλά να κρατούν σαφείς αποστάσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, λένε τώρα οι ΗΠΑ

Θρίλερ με τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους στην Πολωνία - «Απίθανο» να βλήθηκαν από Ρωσία, λέει ο Μπάιντεν


Βροχές από το απόγευμα στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης