Μαραθώνια συνάντηση τριών ωρών Μπάιντεν - Σι στην Ινδονησία

Μαραθώνια συνάντηση τριών ωρών Μπάιντεν - Σι στην Ινδονησία

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Κίνα για συνεχιση των συνομιλιών

biden_xi
Μετά από συνομιλίες τριών ωρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε στις 14:53 (ώρα Ελλάδας) από το ξενοδοχείο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας όπου έλαβε χώρα η πρώτη, μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, απευθείας συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο περιθώριο της G20, ο Μπάιντεν τόνισε ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο καλούνται να δείξουν υπευθυνότητα για την επίλυση των διαφορών τους, καθώς «ο κόσμος περιμένει από εμάς να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων».

«Δεσμεύομαι να διατηρήσω ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και των κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, επειδή οι δύο χώρες μας έχουν τόσα πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ως ηγέτες των δύο εθνών, μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε επείγοντα, παγκόσμια ζητήματα» ήταν το σχόλιο του Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Σι απάντησε πως είναι έτοιμος για ειλικρινείς συνομιλίες πάνω σε στρατηγικά διμερή ζητήματα, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ανέφερε πως αν και τα έχει πει με τον Μπάιντεν αρκετές φορές μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσης, «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατ' ιδίαν επαφή».

«Επί του παρόντος, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση που όλοι μας ανησυχούμε πολύ γι' αυτήν, διότι δεν είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας και δεν είναι αυτό που περιμένει (από εμάς) η διεθνής κοινότητα. Ως ηγέτες των δύο μεγάλων χωρών πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση στο μέλλον και να αναβαθμίσουμε τη σχέση αυτή. Η συνάντησή μας έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στην παγκόσμια ειρήνη, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην παγκόσμια σταθερότητα και ισχυρή ώθηση στην κοινή ανάπτυξη» ανέφερε συνολικά ο Κινέζος ηγέτης.


Ειδήσεις σήμερα:

Το PKK αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη


«Θα το ξευτελίσω το δικαστήριο σας, θα ακουστούν όλα» λέει ο Λαγός στη δίκη Χρυσής Αυγής


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης