Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ISIS στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ISIS στην Καμπούλ

Oι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενέχονταν σε μικρές βομβιστικές ενέργειες και απεργάζονταν νέα, μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν

taliban
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επιχείρηση των Ταλιμπάν εναντίον αυτού που χαρακτήρισαν κρησφύγετο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σε βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ανακοίνωσε το καθεστώς των φονταμενταλιστών χθες Κυριακή.

Κάτοικοι στη Χαϊρχάνα, συνοικία όπου ζουν κυρίως μειονοτικοί Τατζίκοι, έκαναν λόγο για εκρήξεις και σφοδρά πυρά για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν ανέφερε πως διεξήχθη ειδική επιχείρηση σε κρησφύγετο «Χαουαρίτζ» σε σπίτι.

Το καθεστώς γενικά χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε φερόμενους ως οπαδούς ή μέλη του ISIS.

Παρότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η σχέση του με τους Ταλιμπάν, που ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.

Κατά την ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών των Ταλιμπάν, οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενέχονταν σε μικρές βομβιστικές ενέργειες και απεργάζονταν νέα, μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.

Κλείσιμο
Μολονότι το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως το ISIS εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια για το Αφγανιστάν.

Αν και ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, παραμένουν συχνές κι ενίοτε έχουν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων. Αρκετές σημειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σειρά κυρίως βομβιστικών ενεργειών έπληξε το Αφγανιστάν στα τέλη του Μαΐου, με δεκάδες νεκρούς, όπως και τον Απρίλιο, τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Για τις περισσότερες την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που βάζει πάνω απ’ όλα στο στόχαστρο μέλη σιιτικών μειονοτήτων (σούφι, σιχ...) και τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, κυρίως ανήλικες μαθήτριες και φοιτήτριες, σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εκπαιδευτικής εγκατάστασης, σε συνοικία της πρωτεύουσας Καμπούλ όπου ζουν σιίτες και μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, την 30ή Σεπτεμβρίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Η γυναίκα περίμενε για 45 λεπτά σε παγκάκι πριν εκραγεί η βόμβα

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Πρόταση γάμου δρομέα στην αγαπημένη του μετά από 42 χλμ.

Από τη Μέριλιν στην Μπάρμπι: Η άνοδος και η πτώση της «χαζής» ξανθιάς του Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης