Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε νέα φάση η αναμέτρηση – Το Κίεβο χτύπησε στην «καρδιά» του ρωσικού στόλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε νέα φάση η αναμέτρηση – Το Κίεβο χτύπησε στην «καρδιά» του ρωσικού στόλου

Η επίθεση το πρωί του Σαββάτου στην έδρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει τεράστια συμβολική αξία για το Κίεβο - Κατηγορεί τη Βρετανία για τον σχεδιασμό η Μόσχα - Αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

sevastopol-01
Με μια εντυπωσιακή επίθεση στην Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά των ρωσικών δυνάμεων, σε ένα σημείο μάλιστα όπου θα έπρεπε να νιώθουν σχετικά ασφαλείς.

Το Κίεβο, που για την ώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, φέρεται να χρησιμοποίησε drone, ιπτάμενα αλλά και θαλάσσια. Η Ρωσία έσπευσε να κατηγορήσει ευθέως δυτικές δυνάμεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επίθεσης.

Το τι προκάλεσε η επίθεση, σε επίπεδο καταστροφών στα πλοία του στόλου, παραμένει για την ώρα ασαφές. Η Ρωσία μπορεί να παραδέχεται ελαφριές ζημιές σε ένα πλοίο, από την ουκρανική πλευρά έχει διαρρεύσει ανεπίσημα η πληροφορία ότι χτυπήθηκε (και) μία ρωσική φρεγάτα.

Ακόμη όμως και αν οι ζημιές δεν είναι μεγάλες, ο συμβολικός χαρακτήρας του χτυπήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε και το ότι οι άμυνες της Ρωσίας πιάστηκαν στον ύπνο  - και όχι μόνο λόγω της προχωρημένης ώρας.



Κλείσιμο






Τι συνέβη

Η επίθεση άρχισε στις 04:20 του Σαββάτου (τοπική ώρα) και, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά, περιλάμβανε εννέα ιπτάμενα και επτά θαλάσσια drone.

Τουλάχιστον ένα πολεμικό σκάφος της Ρωσίας χτυπήθηκε κατά την επίθεση, παραδέχτηκε η Ρωσία, αν και πρόσθεσε ότι 
οι ζημιές δεν ήταν σοβαρέςΣύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ήταν ήταν η φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ», η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση του «Μόσκβα».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στοχοθετήθηκαν πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» στο ναρκαλιευτικό «Ιβάν Γκολούμπετς» και σε ένα προστατευτικό φράγμα του κόλπου.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, χρησιμοποιείται ως βάση για τον ρωσικό στόλο αλλά και για την επιμελητειακή υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες έχουν στοχοθετηθεί κατ’ επανάληψη στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο.

Τον Αύγουστο σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – στη μία τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση, επιθέσεις για τις οποίες η Ουκρανία ανέλαβε τελικά την ευθύνη, πολλές εβδομάδες αργότερα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η γέφυρα του Κερτς, μια υποδομή-κλειδί για την Κριμαία, αφού τη συνδέει με τη Ρωσία, υπέστη σημαντικές ζημιές όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο φορτηγό.

sevastopol-02
sevastopol-01


Πώς αντέδρασε η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, νωρίς το Σάββατο το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό παραδεχόταν ότι απώθησε επίθεση με drone στον κόλπο της Σεβαστούπολης. «Καμία εγκατάσταση στην πόλη δεν επλήγη. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ανέφερε αξιωματούχος. Πάντως, πορθμεία και σκάφη σταμάτησαν προσωρινά να διέρχονται από τον κόλπο.

Αργότερα , ο φιλορώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης ανακοίνωσε ότι η επίθεση με drone εναντίον των εγκαταστάσεων του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν η πιο «μαζική» που έχει σημειωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, τέλος, ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση στην Σεβαστούπολη, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο.
.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρυσοί κληρονόμοι και τοκογλύφοι - Δάνειζαν, εκβίαζαν και απήγαγαν τα θύματά τους

Σεσημασμένος ο 26χρονος που μαχαίρωσε τον επιχειρηματία Γιάννη Μάρκου

Οι Τούρκοι διέκοψαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας στην απονομή Ψωμά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης